Majoritatea femeilor ignora un aspect important, acela ca tocurile inalte (peste 7-12 centimetri) pot fi periculoase pentru picioare si coloana vertebrala.

Dupa ore intregi de stat pe tocuri, foarte multe femei se plang de dureri la nivelul picioarelor, umflaturi, amorteli, senzatie de picioare grele. O alta problema cauzata de purtarea incaltamintei incomode o reprezinta bataturile.

Acestea apar pe zonele unde pielea sufera traumatisme repetate: fie prin frecare, fie prin apasare. Bataturile au tendinta sa apara pe zonele dure din talpa, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subtire, fina. Daca persoanele care poarta pantofi incomozi mai au si deformari ale boltei plantare sau monturi, atunci ele vor face constant bataturi, pentru ca piciorul lor calca incorect.
Tocurile inalte influenteaza negativ asupra femeilor
Pe termen lung, dupa ani buni de purtare zilnica a incaltamintei cu toc, suferintele pot deveni cronice. Monturile, degetele in ciocan (halus valgus), deformarea boltei plantare se numara printre necazurile care apar mai ales dupa virsta de 45-50 de ani din cauza incaltamintei strimte si cu toc.

Dar hiperlordoza (deformarea coloanei lombare) poate aparea mult mai devreme in cazul fetelor care incep sa poarte tocuri de la 14-16 ani. Din pacate, monturile si deformarile piciorului nu pot fi corectate decat prin interventii chirurgicale laborioase. Important este ca persoanele cu aceste suferinte sa se adreseze din timp ortopedului.

Potrivit medicilor, majoritatea oamenilor neglijeaza aceste probleme apeland la medic doar atunci cand durerile sint insuportabile, cand nu se mai pot incalta sau chiar nu mai pot merge. Corectarea chirurgicala a deformarilor la varste tinere permite recuperarea functiei piciorului, in timp ce la varste inaintate modificarile devin ireversibile. In unele cazuri se poate interveni chirurgical si mai tarziu, dar cu pretul unor operatii complicate si cu rezultate mai putin bune.

Pentru ca incaltamintea sa nu fie un chin pentru picioare este bine sa acordam mai multa atentie alegerii acesteia. Inainte de a porni la shopping in cautarea pantofilor ideali trebuie sa avem in vedere sfatul specialistilor. Ei spun ca pantofii trebuie adaptati morfologiei piciorului si activitatilor la care ii vom folosi. Spre exemplu, slapii sunt perfecti pentru plaja, dar nu si pentru mers mai mult de o jumatate de ora. A doua regula: pantofii trebuie sa confere stabilitate picioarelor. In acest scop vom alege pantofi moi, din piele, cu toc de 4-5 centimetri, prevazuti cu pernite la nivelul boltei plantare si calcaiului. Talpa nu trebuie sa fie groasa si rigida daca vrem sa nu ne doara gleznele din cauza efortului pe care il facem la mers.

Pantofii trebuie sa lase picioarelor suficient spatiu pentru a putea misca varfurile degetelor. Incaltamintea prea stramta comprima piciorul, ceea ce favorizeaza frecarile si aparitia bataturilor. Pentru a evita problemele este bine sa cumparam pantofi cu o jumatate de numar mai mare sau sa mergem la cumparaturi spre seara, cind picioarele sint putin umflate.

Un studiu recent aduce in atentia femeilor un beneficiu inedit al pantofilor cu toc. Potrivit unei echipe de urologi italieni, tocurile imbunatatesc viata sexuala a femeilor. Cercetatorii nu aduc un argument subiectiv - le fac mai atragatoare din punct de vedere fizic, ci o dovada stiintifica - mersul pe tocuri stimuleaza muschii pelvieni. Autorii studiului nu recomanda insa tocurile inalte. Tocurile medii de 4-5 centimetri antreneaza muschii placerii sexuale asemenea unor exercitii fizice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment