Creierul uman este unul dintre putinele mistere fiziologice pe care cercetatorul modern nu le-a elucidat. La fel si puterea mintii.

Fiecare vis, orice dorinta si fiece frustrarea au o origine adanc inradacinata in circuitele neuronale incalcite ale mintii. O parte din procesele nervoase superioare au fost intelese intr-un final dupa secole de cercetare, in timp ce altele raman intrebari ce ne fascineaza si ne trezesc curiozitatea.

Subiectul acestui articol face parte din prima categorie. Autosugestia nu reprezinta magie, ci stiinta, iar puterea mintii, nemarginita de constiinta umana, promite imbunatatirea calitatii vietii prin tehnici aparent usoare, dar care necesita in realitate mult exercitiu.
Slabeste prin autosugestie
Fiecare proces din organism se desfasoara sub influenta directa ori indirecta a creierului. Acesta are abilitatea de controla orice mecanism din organism, inclusiv reglarea foamei si a satietatii prin centrele situate la nivelul hipotalamusului, o structura a creierului.

Centrii foamei si ai satietatii regleaza aportul alimentar: prin stimularea primului apare nevoia de a manca, in timp ce al doilea va determina sistarea ingestiei. Acelasi hipotalamus regleaza temperatura corpului si face legatura intre zona foamei si cea a afectivitatii, aceasta din urma stabilind ce tip de mancare iti doresti, de ce si cand.

Avem asadar dovada anatomica ca exista o legatura stransa intre afectivitate si senzatia de foame. Prin afectivitate nu trebuie insa inteleasa numai legatura dintre emotii si foame prezenta la cei cu tulburari in alimentatie, ci intreg ansamblul de sentimente legate de aceasta nevoie. Spre exemplu, daca in timp ce mananci o prajitura gandul iti va sta numai la faptul ca desi e delicioasa, ingrasa cat 10 salate mari, atunci creierul tau va percepe acest mesaj si va urma instructiunile: va depune grasimea direct pe coapse. Mesajul a fost simplu, iar mintea l-a interpretat ca atare. Daca in schimb vei incerca sa gandesti ca prajitura respectiva nu te ingrasa fiindca, in definitiv, nu are atat de multe calorii, atunci sistemul nervos central va prelucra informatia, va accelera metabolismul si, foarte probabil, nu vei dobandi niciun gram in plus.

Asadar, un prim sfat ar fi sa iti repeti inainte de masa, in fata respectivului fel de mancare ca pur si simplu nu te vei ingrasa. La inceput iti va fi greu si vei avea tendinta de a rade. Este normal, ne vine greu sa credem ca ar fi adevarat. Totusi, creierul tau aude si lucreaza pentru tine! In timp, vei ajunge sa constati ca metoda functioneaza si atunci rezultatele spectaculoase nu vor intarzia sa apar.

Urmatorul pas va fi sa iti repeti in fata respectivului fel de mancare ca te va ajuta sa slabesti (chiar daca este vorba de o amandina!). Odata cu aceasta etapa va trebui sa iti repeti de cateva ori, in fiecare seara, in fata oglinzii, urmatoarea fraza: “Chiar daca sunt plinuta, ma simt extrem de impacata cu propriul meu corp”. Va trebui sa te convingi pe tine, inaintea tuturor, ca esti extrem de frumoasa, fiindca tu vei fi cel mai greu de convins. Este foarte important sa te convingi ca esti frumoasa: iti poti lasa biletele post-it prin casa cu mesajul “esti frumoasa” si te poti purta ca si cand ai castigat deja lupta cu kilogramele!

Autosugestia te poate ajuta si sa adopti un stil de viata sanatos. Chiar daca stai in fata unei farfurii cu spanac iti poti repeta de cateva ori ca acesta este delicios, chiar daca pana acum nu-l suportai.

Comentarii  

#5 Andrei 11-01-2019 12:20
Produsele pentru scaderea in greutate sunt si ele utile cu conditia sa facem foarte multa miscare si s mancam ceea ce trebuie.
Citat
#4 Ioana 23-02-2018 11:07
Eu am inceput sa beau hello slim un ceai de slabit si observ modificari in bine. Am mai dat jos din kilogramele care erau in plus.
Citat
#3 Demeter 16-10-2017 15:08
Azi am cumparat si eu o cutie de thermacuts. Sper sa ma ajute sa slabesc.
Citat
#2 Florin 25-07-2017 14:05
Cu africanmango a incercat careva sa elimine kilogramele care sunt in exces?
Citat
#1 Rita 22-05-2017 11:25
Sa slabesti nu e chiar asa simplu, avand in vedere ca exista tot felul de remedii si metode care sunt utile pentru eliminarea kilogramelor in plus si pentru arderea grasimilor. Pe primul loc trebuie sa fie sportul si alimentatia adecvata.
Citat

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment