Un păr plin de volum, strălucitor şi rezistent este visul oricărei femei, dar într-o lume în care poluarea este întîlnită la orice pas, iar stresul face deja parte din viaţa noastră de zi cu zi, un păr cu astfel de calităţi aproape că a devenit un vis frumos.
De ce ne cade părul?
Cauzele principale de cădere a părului:
  • Alimentaţie dezechilibrată, consum bogat de mîncare fast-food şi "prăjeli", consum redus de fructe şi legume proaspete.
  • Probleme hormonale: glanda tiroidă este de multe ori vinovată de căderea părului, însă un medic specialist poate recomanda o medicaţie pentru ameliorarea problemelor provocate de glanda tiroidă.
  • Dezechilibrul hormonal între hormonii androgeni (hormoni masculini) şi estrogeni (hormoni feminini): medicul poate, şi în acest caz, să vă prescrie o reţetă pentru dezechilibrul hormonal suferit.
  • Sarcina: în timpul gestaţiei în organismul gravidei creşte mult activitatea hormonală, activitate care blochează pentru moment căderea părului, însă la aproximativ 10-12 săptămîni de la naştere, cînd echilibrul hormonal se reface, părul începe să cadă mai mult decît n mod obişnuit.
  • Infecţiile (o ciupercă a scalpului) pot fi vinovate de căderea părului. Tratamentul constă în administrarea unui unguent recomandat de medic.
  • Anumite medicamente (în special cele ce conţin sulf) pot duce la căderea părului. Căderea părului în astfel de cazuri poate fi oprită prin încetarea administrării lor.
  • Alte medicamente ce pot duce la căderea părului sînt: antidepresivele sau surplusul de vitamina A.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment