Ochii sunt organele prin intermediul carora cunoastem frumusetea, farmecul imaginilor externe, dar in acelasi timp ofera celorlati o imagine foarte completa despre ceea ce se intampla in interiorul nostru.

Expresia ochilor da expresie intregii figuri, intinereste sau imbatraneste, ofera indicii asuptra stilului de viata, asupra sanatatiii generale, starii de spirit si chiar asupra inteligentei. De aceea este foarte important sa-i ingrijim cum se cuvine, si nu numai pentru rolul lor estetic ci pentru importanta lor deosebita in procesul cunoasterii si in viata omului in general.
Cearcăne și ochi obosiți
Cum stilul de viata este foarte alert, ni se intampla de multe ori sa ne confruntam cu problema cearcanelor sau a ochilor obositi. Exista anumite tratamente care va pot ajuta sa inlaturati aceste neajunsuri. Totusi, o remarca se impune: daca ochii sunt foarte obositi si pleoapele umflate, incercati sa nu fortati foarte mult, chiar daca apelati la astfel de tratamente.Odihniti-va mai bine, sau relaxati-va intregul corp pentru cateva minute, tinand ochii inchisi si acoperiti cu palmele, pentru a fi tinuti in intuneric complet.

Ochii obositi, umflati
In cazul in care observati ca nu reactionati la tratamente si aceasta problema se permanentizeaza, este posibil sa va confruntati cu o afectiune care impune consultarea medicului specialist.

Tratamente naturiste
- Pentru a inlatura oboseala ochilor, aplicati comprese alternative, calde si reci, care au un efect inviorator. Terminati intotdeauna cu cele reci, care, pe langa efectul inviorator, intaresc muschii oculari.

- Ideale pentru ochii umflati sunt compresele cu ceai de tei. Aplicati astfel de comprese si mentineti-le timp de 15-20 de minute.

- Un alt tratament pentru ochii obositi, umflati, se bazeaza pe zer. Aplicati pe ochi comprese inmuiate in zer rece, de la frigider, pana cand simtiti ca s-au incalzit. Schimbati-le cu altele noi si repetati acest procedeu de cate ori aveti nevoie pentru a va relaxa ochii. Clatiti-va apoi ochii cu apa calduta si incheiati tot cu apa rece.

- In acelasi scop se pot folosi si doua linguri racite la congelator. Umeziti lingurile si lasati-le in frigider pana cand ingheata. Folositi-le apoi lipind partea concava de pleoape timp de cinci minute. Se pot aplica si pentru pleoapa inferiora, iar la final executati miscari usoare pe intregul ochi.

- Rezultate foarte bune pentru tratarea ochilor obositi, cat si a cearcanelor, se obtin cu ajutorul frunzelor de varza. Varza este recunoscuta pentru proprietatile ei dezinfectante, cicatrizante si calmante. Aplicati frunze moi pe ochii inchisi si lasati sa actioneze cam 15-20 de minute.

- Compresele cu gel de aloe vera sau apa de trandafiri sunt ideale pentru ochii obositi si inflamati.

Cearcanele
Daca nu sunt congenitale, cearcanele sunt cosecinta oboselii, a lipsei de somn sau a unei proaste digestii. Alte cauze ale cearcanelor ar putea fi o tulburare renala, hepatica sau ovariana. In aceste cazuri, daca nu se obtin rezultate cu tratamentele simple pe care le vom prezenta, se recomanda consultarea medicului.

In primul rand trebuie sa acordati atentie regimului alimentar. Incercati sa consumati cat mai multe legume proaspete, fructe, sau sucuri din legume si fructe (sucul natural din morcovi si mere este delicios si are rezultate incredibile). Sangele incarcat de acizi, datorita unui consum exagerat de alimente grase, devine mai inchis la culoare si se reflecta atat pe piele cat si la nivelul cearcanelor, care devin mai inchise si par mai adanci. Dupa o cura de dezintoxicare, bazata pe cruditati, veti observa cu siguranta rezultatele: culoarea sangelui fiind mai vie, mai deschisa, cearcanele nu vor mai fi intunecate iar ochii vor avea o stralucire itensa si clara.

Tratamente naturiste
- Extrem de benefice pentru reducerea cearcanelor sunt compresele caldute cu infuzie de albastrele. Puteti sa folositi chiar saculete mici din panza, pe care le umpleti cu albastrele, le introduceti un minut in apa clocotita si dupa racire le aplicati pe ochi. Se mai pot aplica si comprese cu infuzie de tei sau rozmarin, care au de asemenea rezultate remarcabile.

- Sunt cunoscute rezultatele foarte bune pe care niste banale felii de castravete le au asupra ochilor obositi sau asupra cearcanelor, datorita efectului racoritor. Fie ca aplicati pur si simplu doua felii, fie doua comprese inmuiate in zeama de castravete, pe care le mentineti pentru 15-20 de minute, ochii vostri vor fi mai relaxati, iar cearcanele se vor estompa.

- Cartoful are importante proprietati cicatrizante si calmante, reduce cearcanele si calmeaza pleoapele iritate. Se pot aplica doua felii simple de cartof, insa pentru rezultate optime se recomanda urmatorul tratament: pregatiti un piure dintr-un cartof, lapte caldut si galbenusul unui ou. Aplicati acest amestec pe zona ochilor si mentineti timp de 20 de minute, apoi clatiti cu apa calduta. Cartofii cruzi sunt foarte buni si pentru pungile de sub ochi.

- Rezultate incredibile se pot obtine si prin aplicarea compreselor cu ceai verde. Acestea sunt benefice atat pentru cearcane, cat si pentru pungile de sub ochi sau pentru riduri. Daca aveti ceai la pliculet, puteti sa folositi chiar aceste pliculete, pe care le introduceti un minut sau doua in apa calduta si apoi le aplicati pe ochi.

- Pentru atenuarea cearcanelor si a pungilor de sub ochi se pot folosi si comprese cu apa sarata (aproximativ 25 de grame de sare la 500 grame de apa).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment