Statisticile arată o creștere în ultima perioadă a cazurilor de cancer de piele. Responsabile de acest fapt sunt, printre altele, schimbările climatice recente, ce au adus temperaturi din ce în ce mai mari, creșterea nivelului de radiații ultraviolete ca urmare a distrugerii stratului de ozon și expunerea îndelungată la soare. Cu toate acestea, populația nu acordă o atenție suficientă cremelor de protecție solară, care pot preveni o mare parte din cazurile de cancer de piele.

Acestea sunt produse cu aplicare topică, pe piele, care reflectă sau absorb radiațiile ultraviolete provenite de la soare și protejează pielea de efectele nocive induse de acestea.
Cremele de protectie solara, produse care reflecta sau absorb radiatiile ultraviolete
Cremele de protecție solară conțin unul sau mai multe filtre UV, care sunt de trei tipuri:
- compuși chimici organici, care absorb radiațiile ultraviolete;
- particule anorganice, care reflectă, difuzează și absorb razele UV;
- particule organice care absorb și reflecta radiațiile ultraviolete;

Există trei tipuri de radiație ultravioletă: A, B și C. Cele de tip C sunt absorbite de atmosferă, razele de tip B de stratul superficial al pielii, iar cele de tip A intra în profunzimea acesteia. UVB sunt responsabile de bronzat și de arsurile solare. UVA pătrund mai profund în straturile pielii, produc leziuni pe termen lung și sunt responsabile de apariția cancerului de piele într-o mai mare măsură decât UVB.

Toate cremele au un factor de protecție solară afișat pe etichetă. Acesta reprezintă durata de timp în care pielea pe care s-a aplicat crema de protecție poate fi expusă la soare înainte ca un eritem (roșeața) minim să apară, în comparație cu durata necesară pentru pielea neprotejată. Cu alte cuvinte, factorul de protecție solară indică cât poți sta la soare înainte de a capătă o arsură.

Timpul necesar pentru a obține arsuri de la soare, în cazul în care nu s-a aplicat o crema de protecție, depinde de tipul de piele. În general, pielea mai deschisă la culoare se lezează mai repede decât pielea închisă.

Dacă în mod obișnuit capeți o arsură în 20 de minute fără protecția filtrului UV, aplicarea corectă a unui ecran solar cu factor de protecție 15 îți permite o expunere de până la 300 de minute (de 15 ori mai mult) fără să capeți arsuri pe piele.

Cu toate acestea, nu înseamnă că pielea este protejată complet de toate efectele ultravioletelor. Alte efecte în afara arsurilor pot avea loc în acest interval. Factorul de protecție variază în funcție de ecranul solar folosit de crema respectivă și se referă doar la efectul pe care ultravioletele de tip B îl au asupra pielii. De aceea, este important să se aleagă o cremă cu spectru larg, care protejează și de acțiunea UVA.

În funcție de ingredientele utilizare, există mai multe tipuri de creme de protecție solară. Unele conțin filtre chimice, altele au filtre fizice, iar o a treia categorie folosește ambele tipuri. Filtrele chimice absorb radiația UV și o convertesc în căldură, în timp ce filtrele fizice conțin particule mici de oxid de zinc sau dioxid de titaniu ce împrăștie și reflectă ambele tipuri de radiație ultravioletă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment