Atestat în 1809 cu denumirea Neidorf. Cu mult înainte de întemeierea satului actual a mai fost o aşezare umană, care datează cu 3.400 -3.200 de ani în urmă. Despre aceasta vorbesc resturile de oale şi alte obiecte tipice pentru epoca bronzului, adică pentru sec. XIV-XII î. Hr.

Cea mai veche atestare (de care dispunem) a satului datează cu a. 1809, dar îndată după ea mai aflăm că în 1814 localitatea avea 99 de gospodari, care stăpîneau 182 de cai, 595 de vite cornute mari, 73 de pluguri, 76 de boroane şi 86 de căruţe.

De fapt, nu prea multe date despre sat ne-au rămas din sec. XIX. Ştim că e colonie germană, că e bine orînduit şi curat, că în 1859 avea deja 170 de curţi cu 1.690 de locuitori (867 de bărbaţi şi 823 de femei), cu biserică luterană, cu şcoală elementară, apoi că pe 17 dec. 1876 se opreşte aici la cazare şi la hrană efectivul parcului 4 de cavalerie-artilerie din Kiev, care rămîne pînă în primăvara anului următor, apoi că în 1892, suferind de o mare secetă, oamenii sînt nevoiţi să ia cu împrumut 859 puduri de grîu de toamnă, 34 puduri de secară, 76 puduri de porumb.

La înc. sec. XX unele familii, dîndu-şi seama de condiţiile neprielnice (şi cele sociale, şi cele politice, şi cele naturale), caută să se mute în alte locuri. Chiar în 1900 în reg. Turgai se mută 10 familii, iar altele 10 - în America.de Nord, în 1903, tot încolo, se mută încă 5 familii de nemţi (24 de oameni) şi apoi altele.

Cu toate acestea satul creşte. La 1 ian. 1906 număra 323 de gospodării, în care vieţuiau 1.951 de suflete (966 de bărbaţi şi 985 de femei). În sat exista societatea nemţilor deţinători de nadeluri. Se pare că foştii colonişti deveneau deja mai strîmtoraţi şi ei căutau forme noi, colective, de înfruntare a greutăţilor. Dar erau şi de acei care se descurcau destul de bine. Kirha, de exemplu, avea 2 mori de aburi.

Şi iată că se instaurează Puterea Sovietică. Împreună cu marea frică şi nelinişte psihologică ea aduce şi faimoasa colectivizare. În 1927 existau deja întovărăşirile agricole "Gofnung" şi "Comuna din Paris”, predecesoarele viitoarelor k-zuri. În martie 1935 încă nu depuseseră "cereri" de intrare în k-z doar 3 gospodării particulare din Carmanova, care încă se mai numea Neidorf.

Administraţia sovietică locală a ţinut cont, totuşi, de etnia populaţiei care a întemeiat localitatea şi a botezat k-zul cu numele unei personalităţi germane - "Karl Liebknecht", fapt, care nu-i însufleţea, totuşi, pe săteni.

Cel de al doilea război mondial aduce şi repatrierea nemţilor. Mulţi bărbaţi de etnie română sînt mînaţi pe front şi o parte din ei nu se mai întorc la vatră, fiind răpuşi de gloanţe. Oricum, la 1 aug. 1949 în sat vieţuiau 1.668 de locuitori, inclusiv 567 de ucraineni, 562 de români, 528 de ruşi ş. a. Localitatea încetează să se mai numească Neidorf, fiind rebotezată în Carmanova.

Satul creşte în continuare, în 1971 numărînd 3.415 locuitori. Dar din vechea colonie nemţească rămîn numai drumurile drepte, pietruite, cu garduri pe sfoară, cu clădirile aliniate cu stricteţe. Recensămînturile din 1979 şi 1989 înregistrează 3.405 locuitori (1.666 de bărbaţi şi 1.739 de femei) şi, respectiv, 3.214 locuitori (1.548 de bărbaţi şi 1.666 de femei). Fostul k-z e reorganizat în s-zul "Grigoriopolsk", gospodărie fruntaşă în r-n, Ivan Ţinnic, directorul ei, devenind chiar deputat în Sovietul

Suprem al RSSM. De mai mulţi ani lucrează tehnicumul (sovhoz-tehnicum) de zootehnie şi medicină veterinară, şcoală, care a făcut satul cunoscut îi toată republica, dându-i nenumăraţi specialişti din veriga medie a sectorului zootehnic. De notat că satul e cam incomod ca aşezare geografică, aflîndu-se departe de căile ferate, tocmai la hotarul cu Ucraina.

Aceste locuri, cu văi, cu dealuri, cu pîlcuri de păduri, în febr. 1993 au fost alese ca foarte potrivite pentru aplicaţiile militare. În afară de unităţile transnistrene la ele au mai participat şi cca 200 de militari din armata 14 a Rusiei. Aplicaţiile au cuprins şi s. Şipca.

Satul se află la 22 km nord-est de or. Grigoriopol, 70 km nord de Tiraspol şi 60 km sud-est de Chişinău, fiind întretăiat în două de o şosea asfaltată, ce duce mai departe spre Colosova, trecînd apoi în Ucraina. Cele mai apropiate îi sunt s. Cotovca la nord, Colosova la nord-est, Crasnaia Bessarabia şi Moclarovca la est, Fedoseevca la sud-est, Şipca mai departe la sud şi Hlinaia la sud-vest. Relief colinar cu altitudini de la 186 pînă la 209 m.

De la Colosova porneşte o vale joasă şi un pîrăiaş, care îşi duce apele sărăcăcioase pînă la Nistru, dar nu arareori, în anii mai secetoşi, se usucă cu totul. Climă continentală temperată, ca şi în toată republica, dar mai secetoasă aici ca în nord. Soluri de cernoziom cu puţin humus. După plecarea nemţilor, raportul dintre moldoveni şi ucraineni e în favoarea ultimilor, dar toţi convieţuiesc în bună înţelegere, ocupaţia lor tradiţională fiind creşterea cerealelor, legumelor, viţei de vie, fructelor. Lîngă sat se află şi o fermă pentru creşterea porcilor, care serveşte şi ca bază practică pentru instruirea elevilor din tehnicum.

Satul are şc. medie de cultură generală, 3 biblioteci, spital de circumscripţie, maternitate, farmacie, casă de cultură, grădiniţă de copii, oficiu poştal, cîteva magazine, librărie, ateliere de prestări servicii. (Victor Ladaniuc, Localităţile Republicii Moldova)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment