Atestat în 1760. Notă statistică (1 ian. 2002): Distanţa pînă la st. c. f. Căinari - 8 km, pînă la Căuşeni - 35 km, pînă la Chişinău - 62 km. Populaţia - 2.032 locuitori. 2 şcoli, ambulatoriu, casă de cultură, 2 biblioteci publice, creşă-grădiniţă, oficiu poştal, cîteva magazine şi baruri, ateliere pentru prestarea serviciilor, monument al gloriei militare.

Aciuată între coline cu vii şi livezi, pe hotarul de nord al Bugeacului, pe întinsul căruia curge rîul Botna şi aleargă trenurile pe linia Căuşeni-Basarabeasca-Reni. Moşia Coşcaliei se mărgineşte cu or. Căinari (la vest) şi satele Cârnăţenii Noi, Sălcuţa Nouă (la sud), Florica, Plop (la est), Constantinovca şi Zolotievca (la nord). Dealul care urcă spre Baccealia are cea mai mare altitudine din această regiune - 174 m.

În văile Nistrului, Răutului, Ciuhurului şi Botnei viaţa umană, după cum demonstrează săpăturile arheologice, s-a înfiripat cu multe milenii în urmă. Strămoşii noştri din timpuri străvechi au ţinut cu bărbăţie piept invaziilor pustiiroare ale triburilor nomade, s-au luptat vitejeşte cu hoardele tiranice, au supravieţuit în timpul cumplitelor migraţiuni de popoare.

Pe povîrnişurile dintre Coşcalia şi Sălcuţa răzbat şi astăzi la suprafaţă frînturi ale fortificaţiilor romane din Valul lui Traian de Sus. Pe drumurile din Bugeac spre Cetatea Albă şi-au purtat cîndva paşii arcaşii lui Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare. La gura Botnei s-a aflat cîndva tîrgul Chişenăul Mare, o dăinuire pe aceste meleaguri atestă documente scrise a aşezărilor Tighina, Căuşeni, Gangura, Răzeni.

„În 1484, constată savantul Ion Chirtoagă, armata Imperiului Otoman de circa 100.000 de oameni, înarmată cu arme de foc, artilerie şi susţinută de o flotă puternică din 100 de corăbii, a încălcat frontiera Moldovei". Turcii, în urma unor lupte grele cu oştenii lui Ştefan cel Mare, asediaţi în fortăreţele Chilia şi Cetatea Albă, pun stăpînire pe ţărmul maritim al Moldovei. "Iar după campania din 1538 Suleyman I a luat de la Moldova o parte considerabilă a ei din apropierea Nistrului. Pe pămîntul de sud-est al ţării au apărut două sangeacuri (judeţe) - Cetatea Albă şi Tighina (numite de turci Akkerman şi Bender).

De peste Nistru au dat năvală în Moldova peste 50.000 de tătari nohai, transformînd tîrgul Căuşeni în capitala lor. Stăpînirile s-au extins pe valea Botnei pînă la Căinari, Gangura, Răzeni, Hansca. Turanii din triburile nomade îşi cucereau averea cu sabia, prădau şi dădeau pradă flăcărilor vetrele strămoşeşti ale moldovenilor, ucideau barbar bătrînii şi copiii, mînau în robie bărbaţi şi femei.

Deşi Coscalia se afla dincolo de hotarul "celor 2 ceasuri", trasat în 1680 pe Botna de către Halil-paşa, autoritate turcească supremă la nordul Dunării, localitatea era adesea pîngărită de nohai.
În septembrie 1758 o armată de 80 mii de tătari din hoardele Orak-Oglî şi Orumbet - Oglî au pustiit Moldova pînă la Putna, ducînd în robie 40 mii de moldoveni. Deci nu-i de mirare că istoria ne-a lăsat foarte puţine mărturii scrise despre Coşcalia.

ESM, fără a indica sursa, susţine că siliştea a fost întemeiată în sec. XVII. Unele documente de arhivă arată că satul Coşcalia a fost atestat în anul 1760, făcînd trimitere la culegerea de documente "Uricarul", editată la Iaşi în 1886 (vol. VIII). Noi însă constatăm că în 1803 Coşcalia număra 355 de locuitori, iar în 1809 de acum 680 de oameni. Era o aşezare impunătoare pentru acea perioadă de timp. După izgonirea turanicilor din Basarabia, recensămîntul populaţiei realizat de administraţia rusă a fixat în Coşcalia 591 de suflete.

Deoarece atît podul din Coşcalia, cît şi cele de peste apa Botnei, în toamna a. 1877 au fost grav avariate de către mişcarea oştirilor ruse, s-a început tăierea intensivă a pădurilor din apropiere pentru necesităţile podurilor noi şi construcţiei căii ferate. În decurs de 5 ani pădurile de la Coşcalia, Căinari, Gangura, Moleşti s-au redus cu 1.612 des. - de la 6.294 la 4.682.

Dezmăţul şi haosul revoluţionar din perioada 1917-1918, vîrtejurile primului şi celui de al doilea război mondial, cumplita foamete din 1946-1947, dezmoştenirea gospodarilor şi deportarea lor pe meleaguri îngheţate siberiene, au lăsat pagini negre în istoria localităţii, în amintirea oamenilor.

După atîtea vieţi secerate de epidemii, gloanţe şi lipsă de hrană, Coşcalia a pierdut 44 de oameni.
La 1 ian. 1971 Coşcalia, împreună cu Florica şi Plop, număra 2.325 de oameni, iar la 1 ian. 1991 - 2.865 de oameni. Cu o populaţie de cca 2.038 a păşit în mileniul III. deoarece sătişoarele Florica şi Plop au format o comună nouă. (Vladimir Nicu , Tudor Ţopa, Localităţile Republicii Moldova)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment