Întemeiat în 1930. Notă statistică. R. Nistru. Distanţa până la Tighina - 30 km, până la Slobozia - 15 km. Şcoală primară, club, punct medical, bibliotecă, oficiu poştal, magazin, grădiniţă de copii.

Cremenciugul e situat intre cele două cursuri ale vechiului şi noului fluviu, între Copanca şi Slobozia, avându-i vecini înspre nord pe Chiţcani şi înspre sud pe Leuntea şi Talmaz. E ştiut că rîul şi-a schimbat albia. De la Copanca spre Leuntea, Talmaz şi până la Cioburciu se mai păstrează vechea albie a râului.

Ea aşa şi se numeşte de localnici - Nistrul Vechi, între cea reală, de azi, şi cea veche, inexistentă, adică abandonată, un întins sector de luncă este în temei intersectat de canale de salubrizare şi de hăţişuri largi de sălcii şi lozii, utilizate în ocupaţii respective de meşterii împletitori sau de pescari şi vânători.

Locurile joase, chiar mai joase de 50 m de nivelul mării, sunt caracteristice, mai ales, pentru această zonă - de la Tighina pe Nistru la vale, pe Turunciuc şi mai departe. Mai încolo, dincolo de lunca coborâtă a Nistrului, terenul începe să se ridice, ajungând chiar până la 150 m deasupra nivelului mării.

În sol se găsesc multe nisipuri şi luturi argiloase. Clima e continentală temperată, adică blândă, cu toate cele patru anotimpuri prezente întotdeauna, deşi poate uneori mai pronunţate, iar alteori nu prea.
Precipitaţiile atmosferice în perioada vegetativă constituie 250-275 mm. Aceasta e zona umidităţii insuficiente. Aici iarna e scurtă şi moloşagă (temperatura medie pentru ianuarie e de 3, 4 grade C, iar vara e lungă şi fierbinte (temperatura medie pentru luna iulie e de 21 grade C).

La fel primăvara e scurtă şi trece repede în caracteristicile de vară. Vegetaţie de luncă. Cresc multe plante medicinale. Fauna e reprezentată de mistreţi, căprioare, vulpi, iepuri, toate speciile de rozătoare, iar în zonele acvatice şi de baltă - de nutrii, helgii, broaşte ţestoase, cocori, lebede etc. E o localitate cu populaţie polietnică.

E întemeiată în 1930. De staţia de cale ferată Tiraspol o despart 22 km, de Chişinău - 70km. In 1971 avea 650 de locuitori, în 1987 -1.108, apoi numărul populaţiei e din nou în descreştere. (Victor Ladaniuc, Localităţile Republicii Moldova)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment