Întemeiat la 2 iulie 1455. Notă statistică (1 ian. 2005): R. Nistru. Distanţe: până la or. Anenii Noi - 38 km, până la st. c, f. Buboaca- 32 km, până la Chişinău - 70 km. E situat între satele Puhăceni şi Dubăsarii Vechi. Suprafaţa - 26 kmp. Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (1895).

O legendă povesteşte cică, pe timpul domniei lui Alexandru cel Bun, adică prin anii 1400-1433, unui boier pe nume Bilacău, ca mulţumire pentru slujbă cinstită, i-a fost dăruită o moşie pe malul drept al Nistrului, unde mai apoi el şi-a aşezat o prisacă mare. Pentru îngrijirea ei pe aceste locuri s-au aşezat cu traiul câteva familii de moldoveni, de unde a şi început întemeierea localităţii ce-i purta numele stăpânului său - Bilacău, transformându-se mai târziu în Delacău.

Încă o legendă spune că denumirea ar proveni de la rădăcina cuvântului "chei" (port mic), care pe vremuri a fost construit pe malul Nistrului, la un cot, unde albia râului era adâncă în tot timpul anului şi din care cauză plutele şi galerele uşor se puteau apropia de mal pentru a fi descărcate sau încărcate cu mărfurile care circulau pe atunci (cereale, fructe uscate, pei, ş. a.).

Pentru deservirea acestui chei era nevoie de braţe de muncă, fapt ce a atras la lucru diferiţi oameni de prin alte părţi îndepărtate, care treptat s-au stabilit cu traiul în jurul cheiului, dând naştere unui sat nou pe Nistru. Dacă acei locuitori erau întrebaţi de unde sunt, ei răspundeau că sunt de la chei... Astfel treptat a devenit Delachei, Delacheu, Delacău.

La un km nord-vest de sat se află landşaftul natural, care cuprinde un povârniş abrupt dintre lunca Nistrului şi un vechi platou sarmaţian. Are o suprafaţă de 30,5 ha şi o altitudine de 60 m. terenul e accidentat, caracterizat prin rupturi de coastă, în care se dezvăluie straturi terţiare, bogate în fosile.

În sud-estul Delacăului ţâşnesc la suprafaţă două izvoare de apă cu temperatură de 13°C în toate anotimpurile. Flora e reprezentată de toporaşi, viorele, lăcrimioare, mierea-ursului, mur, hamei, ceapa-cioriii, stejar, ulm, arţar, părul sălbatic, corn, alun, liliac, soc, păducel, călin ş. a.

Pe la mijl. sec. XIX mulţi locuitori au părăsit satul, încât în primăvara a. 1852 cei rămaşi în sat au semănat numai 85 des. cu secară, 50 - cu grâu, 30 - cu porumb, 40 - cu orz şi 25 des. cu mei. Aveau 50 de boi, 72 de vite albe, 20 de porci, 212 oi şi capre. Se părea că satul nu va supravieţui.

Dar Reforma ţărănească din 14 iulie 1868 împroprietărindu-i cu 1.163 des. de "nadeluri" din cele 2.407 des. care le stăpânea moşiereasa Lazarev, parcă-i scoase la un liman. În 1870 Delacăul întrunea 116 gospodării, care ţineau 115 cai, 415 vite cornute mari şi 1.015 oi şi capre. Dar adevărata lor bogăţie erau grădinile, viile şi cele 37 des. de livezi de pe malul Nistrului. Dar iar dă nenorocirea peste ei.

Încă din vremurile îndepărtate, locuitorii satului se ocupau cu munca în câmp, creşteau animale, prindeau peşte ş. a. Până la sf. sec. XIX, delacovenii purtau îmbrăcăminte exclusiv numai din cânepă, care era socotită principalul izvor de materie primă pentru ţesutul pânzei.

Majoritatea populaţiei se ocupă tot cu munca câmpului, creşte legume, fructe, cereale ş. a. Din cele 844 de gospodării (familii) 750 au case proprii. Mai bine de 50 la sută din gospodari cresc vite cornute mari, porci, păsări ş. a. În ultimii ani s-a ridicat brusc numărul posesorilor de automobile, motociclete.

Pe teritoriul satului există o şcoală medie, o casă de cultură (500 de locuri), o grădiniţă de copii, un punct medical, un oficiu poştal, o bibliotecă, mai multe magazine, baruri, o secţie de prelucrare a legumelor şi fructelor. În 1991 din iniţiativa bătrânilor în sat a fost înălţată o biserică.

Din cele 750 de case individuale 527 sunt gazificate. Drumul central, cu o lungime de 4,5 km, este asfaltat.
În sat e instalat monumentul lui Ştefan cel Mare. La 1 km de sat se mai întinde o pădure frumoasă. (Rodica Trofimov, Vladimir Nicu, Localităţile Republicii Moldova)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment