Întemeiat la înc. sec. XX. Notă statistică (2005). Distanţe: pînă la c-rul comunal - 2 km, pînă la c-rul r-nal - 22 km, pînă la Chişinău – 224 km. Case -12. Populaţia - 24 de oameni. Magazin.

O pădure mare, ce se întinde cu o configuraţie neregulată de laTrestieni, aproape de traseul Chişinău-Cernăuţi, pînă la Trinca, este inconjurată la distanţe mici de satele Constantinovca, Trestieni, Halahora de Jos şi Trinca, iar chiar la umbra ei dinspre Constantinovca sălăşluiesc cîteva case cu puţini oameni, în temei - bătrîni, care alcătuiesc sătucul Iachimeni. La fel ca şi Chirilovca de cealaltă parte a pădurii, e atît de mic încît nici o hartă, cît de amănunţită, nu vrea să-i indice locul aşezării.

E greu de presupus de ce s-au aşezat acolo primii lui locuitori, deoarece toate satele nominalizate din jur se află la distanţe foarte mici şi ar fi putut cu mult mai mult succes să se instaleze în ele.
Pe parcurs deja de cîteva ori e pus ba în subordinea satului Trinca, ba în cea a satului Constantinovca.

De crescut, însă, n-a crescut. Cel mai mare a fost constatat la numărătoarea din 6 apr. 1941, cînd avea 50 de case şi 200 de locuitori. La recensămîntul din 10 noiem. 1940, cu un an mai înainte, avea cu 2 locuitori mai puţin, 198, incl. 194 de ucraineni şi 4 moldoveni.

Imposibil să nu fi fost afectaţi Iachimenii de războiul din 1941-1945 sau de deportările din 1949 şi ceilalţi ani de început al regimului totalitar în Moldova, dar despre aceste victime nu se prea ştie nici la primăria din Trinca, nici la cea din Constantinovca.

După război populaţia aptă de muncă din Iachimeni alcătuia o echipă (un zvenou) al k-zului din Trinca, ocupaţia principală a căruia era agricultura cerealieră. Atunci se stopează cu totul evoluţia demografică a sătucului, apoi, fiind categorisit drept localitate „fară perspectivă", a început să scadă mereu.

Astfel, încît la recensămîntul din 1979 au fost incluşi pe liste 63 de locuitori (32 de bărbaţi şi 31 de femei), iar la cel din 1989 - 36 de locuitori (20 de bărbaţi şi 16 femei). În oct. 2004, cînd s-a efectuat ultimul recensămînt, în sat erau deja 27 de locuitori. Sătucul e pe cale de dispariţie. (Victor Dragoş, Localităţile Republicii Moldova)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment