Atestat la 28 apr. 1835. NOTĂ STATISTICĂ (oct. 2004). R.Galbena. Distanţe: pînă la c-rul r-nal - 32 km, pînă la st. c. f. Cimişlia - 47 km, pînă la Chişinău - 42 km.

Sat pe rîuşorul Galbena, afluent pe stînga al Cogîlnicului, mai jos de Fîrlădeni, la hotarul r-nelor Cimişlia şi Hînceşti, în regiune de dealuri îmbrăcate cu vii şi livezi. A luat naştere pe moşia boierului Ivan Balş, camergher şi cavaler din administraţia ţaristă, unde era vornic Grigore Vodoroc. La 28 apr. 1835, precum mărturisesc documentele din Arhiva Naţională, aici trăiau 82 de bărbaţi şi 69 de femei.

Recensămîntul din 1859 a fixat în colonia Ivanovca din volostea Gara Galbenei 47 de case. Prin 1861 cătunul Ivanovca, împreună cu centrul volstei Gura Galbenei, intrase în posesia comerciantului odesit Fiodor Rodocanachi, el procură în această zonă 15.973 des. de pămînt.

Statisticianul Alexandr Egunov, în 1875, a constatat în Ivanovca de pe rîuşorul Galbena 30 de case, 61 de bărbaţi şi 50 de femei.

Siliştea continuă sa rămînă mică, la nivel de cătun, şi la înc. sec. XX. Zamfir Arbore în „Dicţionarul geografic al Basarabiei" (Buc., 1904) a consemnat aici 42 de case. Poşta se afla la Gura Galbenei, la o depărtare de 5 verste. În timpul rebeliunii bolşevice din 1917, ţăranii din Ivanovca s-au avîntat să atace conacurile moşierilor Fukelman şi Rodocanachi să pună mîna pe pămînturile lor.

În 1922 autorităţile române, infăptuind reforma agrară în Basarabia, le-a dat la 26 de ţărani din cătun 116 ha de pămînt. Şcoala parohială trecuse în categoria de zemstvă, mai apoi - în structura Ministerului Învăţămîntului Public. Statistica anului 1923 a fixat în Ivanovca 70 de case, şcoală primară. Satul se afla sub jurisdicţia primăriei din Gara Galbenei. Cei mai bogaţi gospodari din Ivanovca Nouă în 1933 erau Grigore Lotca (60 ha) şi Alexei Lotca (30 ha).

În 1940 administraţia sovietică a înregistrat în Ivanovca din raza comunei Gura Galbenei 384 de locuitori; în afară de 2 inşi, toţi erau de etnie română. În războiul al doilea mondial, din Ivanovca Nouă căzură la datorie mai mulţi bărbaţi, dar, straniu lucru, în „Cartea Memoriei", editată de Ministerul Apărării al RM, sunt incluşi numai 2 oameni - Matei Iureţchi şi Ion Şevcenco.

Vreme îndelungată la Ivanovca Nouă a funcţionat o brigadă complexă a k-zului „Kirov" din Gura Galbenei. Acum fiecare ţăran îşi lucrează ogoarele, îşi aranjează gospodăria care cum poate, profitînd de libertate şi de avantajele economiei de piaţă. (Vladimir Nicu, Nicolae Schiţco, Localităţile Republicii Moldova)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment