Atestat în 1896. Nota statistica (2007). R. Prut. Distanţe: pînă la c-rul r-nal - 56 km, pînă la st. c. f. Iargara - 52 km, pînă la Chişinău - 90 km. Populaţia - 155 de locuitori. Asociaţia agricolă „Izvoraş". De serviciile cotidiene necesare oamenii se folosesc în c-rul comunal Pogăneşti. Comuna însumează 1.188 ha de pămînt, 707 gospodării şi 1.775 de cetăţeni, 7 agenţi economici, un gimnaziu, grădiniţa de copii „Andrieş", biserică cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" reconstruită în anii 1988-1989.

Cătun pe malul Prutului, aşezat între satele Cioara şi Pogăneşti, pe şoseaua Leuşeni-Leova, sub un deal plantat cu viţă de vie. În faţa cătunului se aşterne lunca lată a Prutului, cultivată cu legume. Anul întemeierii, după cum mărturiseşte Dicţionarul statistic al Basarabiei, editat în 1923 la Chişinău, e fixat 1896.

Pe moşia satului este o movilă făcută din pămînt, mărturie că aici au fost oameni nomazi veniţi la prădat din stepele asiatice. Movila este semn că pe acest loc au fost înmormîntaţi, războinicii decedaţi sau căzuţi în luptă cu băştinaşii sute de ani în urmă. În 1923 cătunul număra 24 de case, 40 de bărbaţi şi 44 de femei, aparţinînd primăriei com. Sărata-Răzeşi.

În vara a. 1940 administraţia sovietică a înregistrat aici 186 de oameni, toţi de etnie romînă. Recensămînturile oficiale din 1979 şi 1989 au consemnat în cătunul Marchet 149 şi, respectiv, 182 de oameni. Apoi populaţia a fost mereu în descreştere. La ultimul recensămînt, din oct. 2004, aici vieţuiau 155 de suflete umane.

În perioada postbelică la Marchet s-a aflat o brigadă a k-zului „Frunze” din s. Cioara. În prezent ţăranii de aici muncesc în asociaţia de proprietari agricoli „Izvoraş”. Asociaţia îşi trage numirea de la un puternic şi bine amenajat izvor de la intrarea în cătun.

Statistica aşezării a intrat ca parte comună cu indicatorii din Sărata-Răzeşi, Cioara şi Pogăneşti, primăriilor cărora Marchet s-a supus ani în şir, deci e greu s-o aduni din arhive, s-o sistematizezi. Bărbaţii căzuţi în război şi gospodarii deportaţi sînt incluşi, de asemenea, în liste comune cu acei din satele vecine. Însăşi cătunul e pe cale să se contopească pe viitor cu satul Pogăneşti. (Vladimir Nicu, Localitatile Republicii Moldova)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment