Medicina contemporană presupune o pregătire multiaspecluală. Anume o astfel de pregătire posedă doamna Natalia Cherdivarenco, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, Om emerit din Republica Moldova. Pe parcursul activităţii sale a avut norocul să activeze în domeniile: anatomia omului, biologie generală, parazitologie, genetică umană şi biologie moleculară.

Născută la 30 august 1928 în oraşul Petrovsk, Regiunea Saratov, Rusia, într-o familie de medici, dna Natalia Cherdivarenco a absolvit cu medalie de aur şcoala medie nr. 2 din or. Chişinău. Promoţia anului 1951 a Institutului de Medicină din Chişinău (azi USMF „Nicolae Testemiţanu") a avut-o în rândurile sale şi pe omagiata, care a obţinut diplomă cu distincţie.

Ulterior, s-a încadrat activ in procesul ştiinţifico-didactic în Alma Mater, dăruind 28 de ani catedrei Anatomie (1951-1978), unde a activat în calitate de asistent, lector superior, conferenţiar; şi 30 de ani catedrei care, la moment, se numeşte Biologie Moleculară şi Genetică Umană. Pe parcursul a 20 de ani dna Cherdivarenco a condus catedra Biologie Medicală şi Genetică, asigurând procesul didactic adecvat fiecărei perioade respective.

Sub conducerea D-nei au fost revăzute planurile cursurilor şi ale lecţiilor practice. O atenţie deosebită a acordat lucrului metodic în optimizarea procesului didactic, prin utilizarea materialelor ilustrative, activizarea lucrului independent al studenţilor, prin promovarea problemelor de profilizare a predării biologiei la diferite facultăţi.

Fiind susţinută de colectivul catedrei, a reuşit să mărească treptat volumul de cunoştinţe propus de compartimentul Genetică, iar, după adoptarea noului plan de activitate a catedrei, a militat pentru acordarea unui întreg semestru acestei discipline.

În activitatea didactică dna Natalia Cherdivarenco s-a impus pe parcursul anilor cu o ţinută academică de excepţie, manifestându-se prin lecţiile teoretice interesante, lecţiile practice inteligente, activităţiile extracurriculare, cu o contribuţie deosebită în formarea tinerilor medici. Toate acestea au plasat-o pe omagiată în rândul celor mai stimaţi profesori ai universităţii şi ai republicii.

De rând cu activitatea didactică şi cea managerială, dna Natalia Cherdivarenco a desfăşurat şi o vastă activitate ştiinţifică. Activând în calitate de asistent la catedra Anatomia Omului, a însuşit tehnica de cercetare în domeniul anatomiei. Cu participarea omagiatei au fost pregătite preparate macroscopice ale nervilor cavităţii abdominale, expuse în muzeul Catedrei Anatomia Omului.

Interesele ştiinţifice ale dnei Cherdivarenco s-au cristalizat sub influenţa unei somităţi în domeniul anatomiei - academicianul V. V. Kuprianov, care a fost şi conducător ştiinţific al tezei de doctor în medicină Inervaţia ţesuturilor conjunctive ale unor organe interne, susţinută în anul 1961. Activitatea ştiinţifică ulterioară a implicat catedrele de anatomie din Institutul de Medicină din Chişinău şi din Institutul de Medicină nr. 2 din Moscova; şi a finalizat cu susţinerea, în anul 1977, a tezei de doctor habilitat în medicină Inervaţia venei cave inferioare.

Rezultatele activităţii ştiinţifice au fost expuse în peste 120 de lucrări ştiinţifice, 2 monografii; este coautorul atlasului Microangiologia (1982). Dna Cherdivarenco este un sol al comunităţii ştiinţifice universitare, prezentând comunicări la foruri ştiinţifice din ţară şi de peste hotare (Belgia, Germania, Bulgaria, Cehia, Slovacia, în centre universitare din ex-URSS).

Dna profesor Natalia Cherdivarenco a fost implicată activ şi în activitatea obştească. Astfel, mai bine de 20 de ani a fost secretar responsabil al Societăţii Republicane de Anatomie, Histologie şi Embriologie. De asemenea, a deţinut funcţia de preşedinte al Societăţii Znanie din universitate.

Drept confirmare a talentului de savant, de pedagog, de conducător pe care îl deţine dna Natalia Cherdivarenco a fost distinsă cu titlurile onorifice Lucrător Emerit al Învăţământului Public din Republica Moldova, cu ordinul Gloria Muncii.

Dna Natalia Cherdivarenco este şi va rămâne în continuare un model al onestităţii, al profesionalismului, al dăruirii de sine şi al bunăvoinţei pentru toţi noi, cei mai tineri. (Igor Cemortan, dr., conferenţiar, Şef catedră Biologie Moleculară şi Genetică Umană, USMF „Nicolae Testemiţanu")

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment