Vsevolod Beleavschi s-a născut la 29 decembrie 1939 în or. Krimenciuk, Ucraina, într-o familie de medici. Deşi mai aproape de suflet îi era profesia de inginer, ca să n-o supere pe maică-sa care vroia să-l vadă chirurg, a ales cariera de medic. Ea l-a trimis la Leningrad pentru a susţine examenele la Academia medico-militară. Vsevolod însă, împotrivindu-se, fără a susţine examenele i-a spus mamei că nu a reuşit.

După sosirea la comisariatul militar prin selectare specială, este îndreptat să-şi facă studiile la Colegiul de medicină, pe care l-a absolvit în anul 1959, apoi pleacă în armată în calitate de felcer. După demobilizare a urmat studiile la Universitatea de Medicină din Dnepropetrovsk, Facultatea Sanitaro-lgienică.

După absolvire, lucrând din 1968 în funcţia de şef al secţiei sanitaro-igienice a Centrului de medicină preventivă din or. Kotovsk, regiunea Odesa, s-a dovedit a fi un specialist sârguincios, principial, cărturar, întreprinzător, capabil de a lucra în colectiv, de a convinge şi organiza lucrul. Datorită lui, Centrul de medicină preventivă avea susţinere din partea autorităţilor locale şi a obţinut succese deosebite în unele domenii de activitate.

În anul 1971 Vsevolod Beleavschi se transferă cu familia la Chişinău şi activează în calitate de şef al Secţiei sanitaro-igienice a Centrului Republican de Medicină Preventivă (medic-şef- Vitalie Bodiu). Era un lucru greu şi de o responsabilitate mare, dar şi acolo găsea limbaj comun cu toţi colegii, chiar şi cu medicul-şef Vitalie Bodiu, care era foarte sever şi exigent.

Tinereţea şi simţul umorului pe care le poseda îl ajutau în lucrul asupra pregătirii informaţiilor pentru Comitetul Central al PC şi Consiliul de Miniştri. Putea să apere poziţia serviciului sanitar în orice situaţii.

Ţinând cont de nivelul său înalt de calificare, de calităţile deosebite de organizator, în anul 1975 i s-a propus postul de medic-şef al Centrului de Medicină Preventivă al Direcţiei IV principale a Ministerului Sănătăţii. Aici a trebuit să înceapă totul de la zero, să pregătească încăperi, să iniţieze lucrătorii în domeniul serviciului epidemiologic, deoarece mai înainte lucrau doar medici-epidemiologi, adică nu se efectuau cercetări sanitaro-igienice. Şi aici a reuşit în toate.

În acea perioadă şef al Direcţiei IV principale a MS era Ion Guţul. Dat fiind faptul că se înţelegeau bine şi se susţineau reciproc, a avut loc o colaborare foarte fructuoasă. Fiind susţinut şi de dl Victor Benu - medicul-sanitar principal al republicii - , a organizat o instituţie contemporană cu o bază materială de laborator bună şi o ordine exemplară în toate subdiviziunile. Lucra cu dăruire de sine, era principial, cinstit. Astfel de calităţi vroia să le educe şi subalternilor săi. Pentru munca excelentă, în anul 1982 a fost decorat cu insigna "Otlicinik zdravoohranenia" (Eminent al ocrotirii sănătăţii).

Din anul 1985 Vsevolod Beleavschi a lucrat în serviciul sanitar al or. Chişinău, activând în Serviciul sanitar epidemiologic al Staţiei sanitaro-epidemiologice Botanica, apoi în Secţia de igienă radiologică a Centrului de Medicină Preventivă al mun. Chişinău. Alături de şeful secţiei, Vasile Balanel, a contribuit mult la organizarea lucrului secţiei şi bazei de laborator pentru efectuarea controlului dozimetric şi radiologic. Mereu era atras de Centrul Naţional de Medicină Preventivă şi participa activ la elaborarea normelor sanitare de profil.

Pentru activitatea sa îndelungată şi exemplară, în anul 1989 a fost decorat cu medalia Veteran truda {Veteran al muncii). Avea un caracter deschis şi binevoitor, venea în ajutorul tuturor. De aceea oamenii îl susţineau şi îl ajutau în clipele grele. Se bucura de autoritate şi stimă deosebită printre colegi.

Vsevolod Beleavschi, specialist de categoria superioară în radioprotecţie şi securitate nucleară, a lăsat în inimile colegilor o imagine de Om de omenie, cumsecădenie, profesionist de talie înaltă, devotat ocrotirii sănătăţii, fiind un bun exemplu pentru generaţiile tinere de medici.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment