Dezinfectia profilactica a fantinilor si a apei din ele se efectueaza la finalizarea constructiei, reparatiei si periodic o data in an dupa curatirea lor. Pana la dezinfectarea fantanii se determina volumul apei in ea in m3 prin produsul suprafetei sectiunii (m2) si adancimea coloanei de apa. Adancimea coloanei de apa se masoara cu ajutorul unei funii de greutate.

Dupa determinarea volumului se efectueaza pomparea apei din fantana, cu pompe electrice sau mecanice. Apoi se efectueaza curatirea fantanii. Murdaria si namolul din fantana se inlatura intr-o fasa cu adancimea de 0,5m, amplasata la o distanta de 20m de la fantana.

Dezinfectia profilactica a fantanii se efectueaza cu clorura de var sau hipoclorit bazic de calciu.

Terminand curatitul si dezinfectarea peretilor fantanii, se asteapta umplerea ei cu apa pana la nivelul obisnuit, dupa ce se efectueaza dezinfectia apei fantanii prin metoda volumetrica. Dezinfectia se efectueaza reiesind din considerentul minim de 100g clor activ (400g clorura de var) la 1m3 de apa. Cantitatea necesara de clorura de var se dizolva la un volum mic de apa si mestecand pana la obtinerea unei suspenzii lichide uniforme. Solutia capatata se toarna in fantana, timp de 15 minute apa se agita, coborand si ridicand galeata.

Apoi fantana se inchide pe termen de 6 ore - timp ce nu se admite folosirea apei din ea. Dupa expirarea termenului indicat (6 ore), se determina pa cale organoleptica (dupa miros) prezenta in apa a clorului rezidual.

Dupa expirarea termenilor de contact cu preparatele dezinfectante se recolteaza proba de apa pentru analiza bacteriologica, determinarea indicilor organoleptici si concentratiei clorului rezidual liber.

La capatarea rezultatelor analizei apei, calitatea careea corespunde normelor igienice, cu continutul clorului rezidual liber nu mai mare de 0,5mg/l, CMP elibereaza autorizatie pentru folosirea apei din sursa data.

Daca nu dispunem de clorura de var, ea poate fi inlocuita prin var nestins. In acest caz, la fiecare m3 de apa se ia 500g de var nestins. Cantitatea de var necesara pentru dezinfectie se stinge, apoi din el se pregateste solutie de lapte de var (la fel ca si din clorura de var), se toarna in fantana si se amesteca. Dezinfectia apei trebuie sa se efectueze sub controlul unui lucrator medical si se finalizeaza cu intocmirea unui act, copia caruia se transmite la CMP teritorial.

Respectand aceste indicatii simple si usor de indeplinit, va veti putea potoli setea cu apa curata si sanatoasa.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment