Este unul din cele mai strasnice si mai distrugatoare fenomene naturale. Cronica cutremurelor inscrie milioane de victime, sute de sate si orase distruse, complet deteriorate. Cutremurele de pamant au loc din cauza eliberarii bruste a magmei, energiei, dintr-o regiune limitata din interiorul pamantului, in urma actiunii proceselor geologice interne (endogene), urmata de zguduire si vibrare a suprafetei terestre.

In caz de cutremure puternice se distruge integritatea solului, cladirile, constructiile, podurile, drumurile, ies din functiune sistemele electrice, au loc surpari de munti, alunecari de teren, rupere de rauri (maluri) si aparitie de iazuri, lacuri.

Cutremurele de pamant ocupa primul loc in ceea ce priveste daunele economice si jertfele umane. Stiinta azi nu e in stare sa prezica cu siguranta cutremurele, dar e bine stiut ca pentru Republica Moldova sint periculoase cele care au loc la adancimea de 90-150 km, localizate in muntii Vrancea din Romania.

Locul in interiorul Pamantului, unde ia nastere cutremurul se numeste focar seismic sau fata terestra – epicentru. Vibratiile seismice se propaga de la epicentru sub forma de unde sferice concentrice, cu viteza de 6 – 8 km / secunda. Primele vibratii care ajung la suprafata pamantului sunt cele longitudinale.

Aduc cele mai mari zguduiri vibratiile de suprafata si cele transversale, care vin doar peste cateva secunde dupa primele vibratii. Parametrii principali ai intensitatii cutremurului sunt puterea energiei la suprafata Pamantului, magnituda si adancimea focarului.

Intensitatea – unitate de masurare a starii Pamantului, se calculeaza in dependenta de distrugeri materiale si umane, de consecintele schimbarilor in scoarta superioara a Pamantului, de cele simtite de oameni si se masoara in grade. In Republica Moldova pentru masurarea intensitatii se foloseste scara seismica de 12 grade.

Descrierea succinta a cutremurului de pamant

Cutremurul de 4 grade
Nu aduce distrugeri, oamenii le simt, are lor zanganitul geamurilor, oscilatia obiectelor (veselei), scartaitul usilor, etc.

Cutremurul de 5 grade
Destul de puternic, se zguduie cladirile, oscileaza mobila, crapa sticla la geamuri, plesneste tencuiala.

Cutremurul de 6 grade, puternic
Cad tablourile de pe pereti, cad bucati de tencuala, plesnesc, crapa peretii, se distrug casele din lut.

Cutremurul de 7 grade, foarte puternic
Crapa peretii caselor de piatra, cad hogeagurile

Cutremur de 8 grade, distrugator
– cad galeriile de la ferestre (carnizele), hogeagurile, crapaturile strabat peretii, distrugerea caselor, oamenii nu pot sta pe picioare.

Cutremur de 9 grade, pustiitor – distrugeri mari de case, acoperisuri.

Cutremur de 10 grade, distrugator, nimicitor – casele de piatra distruse, deformarea liniilor ferate, crapaturi in scoarta Pamantului pana la 1 metru in latime, alunecari de teren, prabusiri.

Cutremur de 11 grade, catastrofa – ca mai sus, + surpari de munti, crapaturi multe, santuri la suprafata.

Cutremur de 12 grade, catastrofa strasnica – nici o cladire nu poate supravietui, crapaturi foarte mari in scoarta terestra, multe alunecari de teren, prabusiri, disparitia unor lacuri, aparitia cascadelor, lacurilor noi, schimbarea cursului raurilor.
In timpul cutremurului de pamant oamenii nu mor din cauza vibratiei Pamantului.

Pricinile accidentelor sau cazurilor mortale pot fi:
  • Naruirea (daramarea, prabusirea) unor parti de cladiri, acoperisuri, caderea daramaturilor, a caramizilor, peretilor sau altor parti de constructii, a statuelor, instalatiilor electrice, etc.
  • Caderea sticlelor sparte, mai ales de la etajele de sus, a ardeziei, a mobilei, altor obiecte masive.
  • Caderea liniilor electrice de tensiune inalta pe strazi, incendii in rezultatul scurgerii de gaze si alte inflamabile, etc.
  • Otraviri cu substante chimice, in rezultatul defectarii tevilor si capacitatilor (containerelor).
  • Surparea, prabusirea padurilor, a conductelor de gaze, petrol, nafta si exploziile lor, urmate de incendii masive cu sectoare de gaze.
  • Comportament necontrolat, necugetat din cauza alarmei, panicii.
Analiza pricinilor traumelor si victimelor in timpul cutremurelor dovedeste ca in 45% cazuri ele se datoreaza prabusirilor peretilor, acoperisurilor, daramaturilor, iar la 55% din cauza comportamentului incorect al victimelor, actiunilor inconstiente, conditionate de frica, starea de panica.

Cu toate ca numarul si scara cutremurelor de pamant pe planeta nu se modifica, ele devin cu timpul tot mai periculoase din cauza factorilor tehnogeni.

Marirea densitatii populatiei, dezvoltarea oraselor duce la largirea zonelor seismice. E foarte important ca oamenii care locuiesc in zonele seismice sa fie atenti, sa cunoasca masurile elementare de precautie, sa stie cum sa se comporte in caz de cutremur de pamant. Trebuie sa invete si maturii si copiii in asa mod incat regulile de comportament in caz de cutremur sa devina o parte componenta a vietii si culturii, normei de conduita, care vor lucra la nevoie in mod automat.

Tineti minte! Numai acela, care stie cum sa se comporte pana la, in timpul si dupa cutremur de pamant va invinge usor frica si mai rar va deveni victima.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment