Instalaţiile de captare sunt destinate pentru colectarea apelor subterane ce pătrund la suprafaţă din izvoarele ascendente sau descendente. Ele reprezintă nişte camere de acumulare (captare) a apei echipate special, care au diversă construcţie.

Din izvoarele ascendente apa pentru consum se ia direct din camera de captare. Din izvoarele descendente apa se ia prin intermediul unei găuri în peretele camerei, de obicei, asigurată cu o ţeavă de evacuare.

Camerele de captare a izvoarelor descendente trebuie să aibă pereţi impermeabili (cu excepţia peretelui din partea stratului acvifer) şi fundul amenajat, ceea ce se realizează prin construcţia "ecranului" de argilă amestecată şi bătătorită. Camerele izvoarelor ascendente se amenajează cu "ecran" de argilă pe perimetrul pereţilor. Pereţii captajului se fac din beton, cărămidă sau alte materiale.

Camerele de colectare trebuie să aibă o gaură de vizitare cu capac, să fie asigurate cu ţevi de evacuare şi
deversare a apei, să aibă drenă de scurgere cu diametrul nu mai mic de 100 mm, ţeavă de ventilare. Toate acestea trebuie să fie amplasate la suprafaţa solului în construcţii speciale sub formă de pavilion sau gheretă. Terenul pe perimetrul captării în raza de cel puţin 2 m trebuie să fie îngrădit, pavat şi înclinat.

Ţeava de evacuare trebuie să fie înzestrată cu robinet şi cârlig pentru atârnarea găleţii şi scoasă la o distanţă nu mai mică de 2 m de la camera de colectare. Sub robinet se fixează o bancă pentru găleţi. Pe suprafaţa solului la capătul ţevilor de evacuare şi deversare a apei se face un jgheab pavat, pentru a înlătura surplusul de apă într-un canal.

Gaura de vizitare a camerei de colectare trebuie să fie termoizolatoare şi să proemineze la suprafaţa solului nu mai puţin de 0,8 m. Pentru protecţia camerei de captare contra inundării cu apele de şiruire, trebuie să fie amenajate pavaje din cărămidă, beton sau asfalt cu înclinaţie spre canalele de înlăturare a apei.

În scopul protecţiei camerei de captare contra înnămolirii cu nisip, din partea curentului de apă se face un filtru (vezi p.3.3.8.), iar pentru eliberarea camerei de substanţe în suspensie, camera de colectare se separă printr-un perete transvazator în două secţii: prima - pentru decantarea substanţelor suspendate, a doua - pentru recoltarea apei limpezite.

Pentru scopurile de examinare, salubrizare şi dezinfecţie a captării izvorului, în peretele camerei trebuie să fie prevăzută o uşă sau gaură de vizitare, de asemenea scară sau scoabe. Pentru prevenirea poluării apei accesul în cameră trebuie să fie nu pe deasupra apei, ci deplasat într-o parte. Uşile şi găurile de acces trebuie să aibă înălţimea şi dimensiunile adecvate pentru intrarea comodă în camera de colectare. (Regulamentul igienic aprobat de Ministerul Sănătăţii al RM la 23 februarie 1996)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment