Chiar daca apa este limpede, ea poate contine microbi. Cea mai buna apa de baut este cea din reteaua de apa potabila a localitatii. Este foarte probabil ca apa din alte surse sa aiba microbi.

Microbii sunt distrusi prin fierberea apei. Deci apa scoasa din lacuri, izvoare, rauri, fantani, rezervoare trebuie fiarta si racita inainte de a fi bauta. Este deosebit de important sa se fiarba si sa se raceasca apa care se da sugarilor si copiilor mici. Rezistenta lor la microbi este mai mica decat cea a dultilor.

Daca aveti fantana particulara este bine sa o reparati, sa o curatati si sa o dezinfectati o data pe an, sau mai des, daca este nevoie.

Bolile pot fi prevenite prin folosirea apei curate
* Familiile care au la dispozitie o cantitate suficienta de apa potabila de la retea si stiu cum s-o foloseasca au mai putine cazuri de imbolnaviri.

* Familiile care nu dispun de apa potabila de la reteaua localitatii pot reduce numarul cazurilor de boala daca isi protejeaza sursa de apa impotriva microbilor, prin:
- acoperirea cu capac a fantanilor;
- evacuarea materiilor fecale si a apei reziduale ( in special din latrine), departe de orice sursa de apa folosita pentru gatit, baut, imbaiat sau spalat. Fantana trebuie sa fie la distanta de 10 - 30 metri de oricare dintre aceste surse de poluare; - pastrarea in conditii de curatenie a galetilor, franghiilor si vaselor folosite la scoaterea apei si pentru pastrarea ei (de exemplu tinand galetile agatate de un carlig, si nu pe pamant); - tinerea animalelor departe de apa de baut.

* Familiile pot pastra apa curata in casa, prin: - pastrarea apei de baut intr-un vas curat si acoperit;
- scoaterea apei din vas cu o cana sau cu un polonic curat; - nelasand pe nimeni sa-si bage miinile in vas sau sa bea direct din el; - tinerea animalelor in afara casei.

Putem preveni bolile prin spalarea cu apa si sapun a mainilor, dupa contactul cu materiile fecale si inainte de a atinge mancarea.

* Spalatul mainilor cu apa si sapun indeparteaza microbii. In felul acesta microbii nu mai pot ajunge pe alimente sau in gura. Sapunul si apa trebuie sa fie la indemana tuturor membrilor familiei, pentru a se putea spala pe maini.

* Este extrem de important sa va spalati mainile dupa ce v-ati facut nevoile, sau dupa ce ati sters copilul care si-a facut nevoile, inainte de a atinge alimentele. Este la fel de important sa va spalati mainile dupa ce ati atins alimentele si dupa pregatirea alimentelor crude.

* Foarte des copiii isi baga mainile in gura. Este important sa spalati mainile copilului cat mai des, mai ales inainte de a-i da sa manance.

* Fata copilului trebuie spalata cel putin o data pe zi. Aceasta ajuta ca mustele sa nu i se aseze pe fata ca si la prevenirea infectiilor ochilor (oftalmice). In acest caz, sapunul este folositor pentru spalat, dar nu este absolut esential.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment