Sursa naturală principală a radiaţiei infraroşii este Soarele. Cantitatea de energie depinde de poziţia soarelui pe bolta cerească.

Cea mai mare intensitate a RIR se înregistrează atunci când soarele este în zenit. În afară de aceasta, surse ale RIR sunt toate corpurile ale căror temperatură este mai mare de zero absolut.

Sursele artificiale de RIR sunt diferitele tipuri de aparate: lămpi incandescente, fluorescente, lămpi de înaltă tensiune sau corpuri termogeneratoare.

Absorbţia energiei RIR de către organism are efecte termice care pot fi stimulatoare pentru metabolism şi este un factor principal în procesele de termoreglare.

RIR pot provoca eritemul caloric, care apare la scurt timp după iradiere şi este slab conturat. Pe această suprafaţă a pielii dispare sensibilitatea dureroasă, se produce vasodilatarea capilară şi sunt activate glandele sudoripare.

La o iradiere intensă apar arsuri cu papule, vezicule sau chiar necroză. La repetarea iradierii pot apărea dermatite, care favorizează apariţia unor fenomene degenerative tumorale. Acţiunea RIR poate conduce la leziuni ale aparatului vizual, ale ţesuturilor lui: conjunctiva, corneea, irisul, cristalinul şi retina.

Acţiunea RIR asupra meningelui şi emisferelor craniene provoacă sindromul de insolaţie sau şoc solar, semnele principale ale căruia sunt: febră până la 40-41°C, modificări vasculare, paliditate, hiperestezie cutanată, cefalee, fotofobie, puls slab, filiform, greaţă, iar în formele mai grave - convulsii, comă.

Măsurile de profilaxie în acţiunea RIR pot fi individuale şi colective.
Măsurile individuale presupun:
- a purta îmbrăcăminte de culoare deschisă;
- a purta ochelari de protecţie;
- a acoperi capul;
- a respecta regulile de expunere la soare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment