Recunoaşterea nivelului de poluare a solului se efectuează ca şi pentru ceilalţi factori de mediu cu ajutorul investigaţiilor microbiologice şi chimice ale solului.

După Lucia Alexa, indicatorii microbiologici sunt grupaţi în microorganisme cu ajutorul cărora se poate evalua atât mărimea riscului epidemiologic, cât şi valoarea procesului de autoepurare telurică. Pentru aprecierea contaminării solului cu floră patogenă şi convenţional patogenă cei mai frecvenţi indicatori folosiţi sunt:

Numărul total de germeni calculaţi la 1 g sol uscat la 105°C. Este un indicator nespecific, orientativ, care arată numai intensitatea de impurificare, dar nu şi natura ei.

Deşi nu există norme, se recomandă următoarea interpretare a valorilor lor:
  • sol curat - sub 10000 germeni/g sol;
  • slab poluat - 10 000, poluat - 100 000, foarte poluat -1 000 000 germeni/g sol.

Numărul bacteriilor coltforme este un indicator pentru aprecierea contaminării solului cu bacterii intestinale. Se consideră solul curat când titrul bacteriilor coliforme este de 1 şi mai mult, slab poluat - 1-0,1, poluat - 0,1-0,001 şi foarte poluat - sub 0,001.

Bacteriile sulfito-reducătoare (Cl. perfringens) sunt, de asemenea, indicatori ai poluării cu fecale. În solurile curate titrul CI. perfringens este mai mare de 0,1, în cele slab poluate - 0,1-0,001, în solurile poluate - 0,001-0,0001, iar în cele foarte poluate - mai mic de 0,0001.

Bacteriile termofile se dezvoltă în solurile poluate numai după ce flora mezofilă, prin activitatea sa, a ridicat temperatura până la 40-45°C. La aceste temperaturi flora mezofilă dispare şi se înmulţesc intens bacteriile termofile.

Prezenţa bacteriilor termofile în sol indică o poluare organică intensă a solului şi posibilitatea existenţei bacteriilor patogene sporulate (b. antracis, b. tetanic, clostridii), precum şi a agenţilor zoonozelor: leptospira, brucela, pasteurela.

Depistarea altor microorganisme serveşte la aprecierea proceselor de autopurificare din sol. De obicei, se depistează bacterii de nitrificare şi denitrificare, care, dacă sunt prezente în număr mare, arată poluarea organică intensă a solului.

Poluarea biologică a solului se apreciază şi prin indicatori parazitologici. Solurile curate nu conţin ouă de geohelminţi, cele slab poluate conţin mai puţin de 10/g sol, cele poluate - 10-100/g, iar cele foarte poluate - mai mult de 100/g sol.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment