Influenţa ei asupra sănătăţii Apa potabilă, prin conţinutul său de elemente minerale naturale, poate influenţa starea de sănătate a populaţiei, participând activ în procesele vitale.

Sărurile minerale naturale din apă sunt variate şi concentraţia lor diferă de la o localitate la alta în funcţie de condiţiile geologice, meteorologice, de conţinutul solului. Unele din ele sunt denumite macroelemente, - sărurile de calciu, magneziu, potasiu, cloruri etc. şi se găsesc în cantităţi relativ mari (mg/l); altele sunt denumite microelemente, aşa ca fluorul, iodul, zincul etc. şi se află în cantităţi mici.

Majoritatea macro- şi microelementelor necesare organismului sunt asigurate prin alimente.

Cu toate că apa este situată pe locul doi după importanţa în aportul de săruri minerale, ea poate influenţa considerabil asupra sănătăţii populaţiei. Elementele minerale din apă sunt absorbite mai bine decât cele din alimente şi concentraţiile lor pot fi diferite chiar în aceeaşi localitate.

Denumirea de microelemente defineşte elementele minerale aflate în cantităţi mici atât în factorii de mediu (apă, sol, alimente), cât şi în organismul uman şi animal, influenţând starea de sănătate a populaţiei (H.Straus). Ele participă activ la diferite procese metabolice, la creştere şi dezvoltare, la sporirea rezistenţei organismului, hematopoieză, sinteza unor hormoni, vitamine, enzime ş.a.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment