Primul cordon se stabileşte în jurul fântânii şi al instalaţiilor de epurare în raza de 30-50 m. Aici se efectuează aceleaşi măsuri ca şi în zona de regim strict de protecţie a apeductelor de la râuri.

După primul cordon de protecţie sanitară urmează al doilea, cu raza de la 50 până la 1000 m şi mai mare. Această zonă depinde de gradul de protecţie a stratului acvifer, de poluarea externă, intensitatea de exploatare a instalaţiei şi alte condiţii.

Pentru determinarea obiectivă a suprafeţei zonei de restricţie sunt folosite metode de calcul, care iau în consideraţie toate condiţiile expuse. Hotarul cel mai îndepărtat al zonei trebuie să fie la distanţa de 200 zile de scurgere a apei, în această perioadă pier bacteriile patogene aflate în apa subterană.

Dacă stratul acvifer este bine protejat de impurificarea externă, perioada de pierire a bacteriilor se micşorează până la 100 de zile. Pe teritoriul zonei de restricţie se iau măsuri de protecţie a solului. Sunt interzise lucrările ce ar putea deteriora straturile de protecţie a solului şi ar putea duce la poluarea apelor freatice (săparea minelor, gropilor de gunoi, de absorbţie, şanţurilor etc).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment