Descărcările de electricitate atmosferică care au loc între norii de furtună şi pământ pot să atingă câteva sute de milioane de volţi şi constituie ceea ce se numeşte trăsnet.

Deseori trăsnetul afectează şi omul dacă pe timpul furtunii se adăposteşte sub copaci de esenţa moale, care conţin apă multă (sălcii, plopi, brad) sau sub copaci care depăşesc ca înălţime relieful din jur. De asemenea, trăsnetul este frecvent în zonele mlăştinoase, pe dealuri, pe munţi sau în apropierea unor mase mari de metal: poduri, schele, antene, garduri etc.

Descărcările electrice determinate de trăsnete produc arsuri grave ale corpului şi electrocutări care pot duce la oprirea respiraţiei şi a inimii, cu pierderea cunoştinţei având uneori efect mortal.

Primul ajutor. Dacă victima şi-a pierdut cunoştinţa iar respiraţia şi bătăile inimii nu se mai simt, se face respiraţie artificială însoţită de masaj cardiac, timp îndelungat. După readucerea la viaţă, se transporta într-un loc adăpostit (cort, cabană, casă), unde se va face tratamentul arsurilor, dacă este cazul.

Se va linişti victima şi i se vor da antinevralgice şi sedative. Dacă este posibil, victima va fi transportată la spital.

  • Nu se va acoperi omul care a fost trăsnit, cu pământ, în ideea greşită că în felul acesta va „ieşi" curentul din el, deoarece îi agravează situaţia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment