Acţiunea poluării aerului asupra sănătăţii poate fi directă şi indirectă.

Acţiunea directă este caracterizată prin efectul patogen al poluanţilor în funcţie de natura, concentraţia şi timpul de acţiune a lor. Acţiunea directă a poluării aerului asupra sănătăţii poate fi acută şi cronică.

Acţiunea acută se manifestă prin alterarea stării sănătăţii sub influenţa în timp scurt a unor niveluri ridicate de poluare a aerului.

Acţiunea cronică sau de lungă durată este o influenţă a poluanţilor în concentraţii moderate timp îndelungat.

Poluarea aerului este de obicei produsă de un complex de substanţe cu diferite acţiuni asupra organismului.

Poluanţii atmosferei pot fi clasificaţi în funcţie de acţiunea lor asupra organismului sau în funcţie de starea lor de agregare.

În acest sens există:
- poluanţi iritanţi, grupă în care intră pulberile netoxice şi o serie de gaze şi vapori, dintre care cei mai importanţi sunt bioxidul de sulf, bioxidul de azot, clorul, amoniacul.
- poluanţi fibrozanţi ca bioxidul de siliciu, oxizii de fier etc.
- poluanţi toxici asfixianţi, dintre care cei mai importanţi sunt oxidul de carbon şi hidrogenul sulfurat.
- poluanţi toxici sistemici, grup care cuprinde un mare număr de elemente anorganice (plumbul, mercurul, kadmiul, fosforul, fluorul) sau substanţe organice (pesticidele organo-fosforice şi organoclorurate).
- poluanţi alergizanţi, naturali, de origine vegetală (polen), animală (păr, produse de descuamare), artificială (emanaţi de unele ramuri ale industriei chimice: industria farmaceutică, industria maselor plastice etc).
- poluanţi cancerigeni, care pot fi de natură organică (hidrocarburile policiclice aromatice, epoxizii), unele amine de natură anorganică (arsenul, cromul, kobaltul, selenul şi sărurile lor) sau de natură minerală (azbestul).

După starea de agregare, poluanţii pot fi clasificaţi în 2 grupe:
- aerosoli, reprezentaţi prin particule solide sau lichide, dispersate în mediul gazos. Stabilitatea lor în aer este determinată în special de mărimea particulelor, cele mai mari sedimentează repede, iar cele mici persistă mult timp în atmosferă.
- gaze şi vapori - grupa cuprinde cele mai diverse substanţe chimice poluante, de natură anorganică (bioxid de sulf, hidrogen sulfurat, oxid şi bioxid de carbon, oxizi ai azotului etc.) sau de natură organică (hidrocarburi aromatice, aldehide, cetone, alcooli etc).

Acţiunea indirectă a poluării aerului asupra sănătăţii se caracterizează prin modificările de mediu sub influenţa poluanţilor care se reflectă asupra sănătăţii şi a condiţiilor generale de viaţă. Este cunoscută acţiunea produşilor poluanţi asupra microclimatului, asupra radiaţiilor luminoase, asupra radiaţiilor ultraviolete, asupra plantelor, asupra animalelor, asupra condiţiilor de viaţă.

Factorii chimici ai mediului înconjurător se împart în naturali şi artificiali. Aerul atmosferic se caracterizează printr-o componenţă constantă, destul de pronunţată a gazelor. Cu totul alta se observă din partea factorilor chimici artificiali ai mediului aerian. Componenţa lor e foarte diversă şi numărul lor sporeşte permanent. Îndeosebi s-a înrăutăţit componenţa chimică a atmosferei şi mediului aerian din sfera de producţie a omului în condiţiile progresului tehnico-ştiinţific.

Pentru aprecierea componenţei chimice şi a gradului de poluare a aerului atmosferic, a aerului din încăperile de locuit, sociale, pentru copii, curativo-profilactice se aplică standardele de stat (STAS), în care sunt date concentraţiile maxime admisibile (CMA) ale noxelor.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment