Acestea nu sunt periculoase decât dacă sunt în număr mare şi dacă se repetă des, căci unele persoane se sensibilizează la venin, devenind alergice. Înţepăturile la cap (gât, buze, gură) sunt mai grave, deoarece umflătura care se produce poate să astupe căile aeriene provocând asfixie.

La locul înţepăturii se simte o durere vie urmată de roşeaţă, umflătură şi fierbinţeală. Dacă înţepăturile au fost numeroase, persoana respectivă are ameţeli, transpiraţii, respiraţie greoaie, tulburări digestive, urticarie, somnolenţă, uneori leşin. Simptomele pot apare chiar mai târziu după 12-24 ore, de aceea victima trebuie observată şi tratată în acest timp.

Primul ajutor. Dacă acul insectei a rămas în piele, acesta se va îndepărta, având grijă să nu se apese pe punga cu venin de la baza acului insectei şi astfel să i se injecteze şi mai mult venin victimei. Se va suge imediat locul înţepăturii de către victimă sau altă persoană (cu scopul de a îndepărta o parte din venin).

Apoi se aplică comprese cu apă rece în care s-a adăugat sare, sau cu gheaţă. Dacă înţepătura este la membre se pune un garou, care se slăbeşte din 5 în 5 minute pentru a împiedica pătrunderea bruscă a veninului în organism. Când înţepătura s-a produs în gură şi sunt semne de asfixie, se vor ţine în gură bucăţi de gheaţă sau sare, ori se clăteşte gura în mod repetat, cu apă rece.

Se vor combate durerile, starea de agitaţie şi starea de alergie. În cazurile grave se va face respiraţie artificială şi dacă e posibil se va transporta victima la o unitate medicală.

Deoarece înţepăturile acestor insecte pot fi uneori periculoase ele trebuie evitate, ţinând seama de următoarele sfaturi:
  • - Evitarea deranjării cuiburilor de viespi şi bondari, mai ales de către copii;
  • - Evitarea mirosirii florilor înainte de a le cerceta cu atenţie şi a mersului desculţ prin livezi;
  • - Nu se vor folosi cosmetice parfumate atunci când se merge la câmp sau la pădure deoarece atrag insectele;
  • - Se vor controla alimentele, fructele şi băuturile dulci precum şi fagurii de miere, mai înainte de a ie consuma;
  • - În prezenţa acestor insecte se va păstra calmul, se va sta nemişcat: mişcarea, agitaţia le pot face agresive;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment