Controlul asupra calitatii apei la aprovizionarea decentralizata.

Dupa componenta si proprietatile sale apa la alimentare trebuie sa corespunda normativelor prevazute in Regulamentul igienic N 06.6.3.18-96 din 23.02.1996 Cerinte privind calitatea apei potabile la aprovizionarea decentralizata. Protectia surselor. Amenajarea si mentinerea fantanilor si cismelelor.

Controlul asupra calitatii apei trebuie sa corespunda conditiilor locale in strinsa legatura cu masurile igienice realizate in centrul populat. In scop de asigurare a stabilitatii calitatii apei, inofensivitatii si acceptibilitatii alimentatiei populatiei cu apa, controlul trebuie sa includa nu numai avizarea igienica sistematica a sursei de aprovizionare cu apa, utilajului si instalatiilor, dar si avizarea terenului adiacent la instalatiile de captare a apei.

Pentru respectarea cerintelor Regulamentului igienic in vigoare este necesar de a diviza functiile de control intre proprietarul responsabil de alimentare cu apa si Centrul teritorial de Medicina Preventiva.

Responsabilitatea privind starea igienica a terenului, calitatea si inofensivitatea apei o poarta organele teritoriale de autoadministrare si proprietarii in posesia carora se afla instalatiile de captare a apei si constructiile de utilizare publica a ei.

Aceste organizatii trebuie sa numeasca persoane responsabile de starea tehnica a instalatiilor de captare a apei, de mentinerea si exploatarea lor corecta si de starea terenurilor adiacente lor. Sa organizeze si sa efectueze pasaportizarea fantanilor publice si cismelelor cu antrenarea specialistilor Centrelor teritoriale de Medicina Preventiva. Recoltarea, pastrarea si transportarea probelor de apa din sursele de alimentare decentralizata cu apa pentru analiza chimica se efectueaza in conformitate cu STAS 4979-49 “Apa pentru alimentarea potabila, menajera si industriala. Metodele analizei chimice”.

Probele de apa din fantanile de mine, pentru analiza bacteriologica trebuie de recoltat cu batometrul a, care inainte de a fi scufundat in apa se flambeaza. In lipsa batometrului se admite de recoltat apa cu galeata publica (preliminar gura galetii se flambeaza). Primele 2 galeti se varsa, iar din a treia se recolta apa in flacoane sterile de 0,5 litri.

Plicul de hartie sau capisonul de la flacon se scoate impreuna cu dopul nemijlocit inainte de recoltarea probei, evitand atingerea dopului cu mainile. Se toarna 350 ml apa, astfel ca la transportare sa nu se umecteze dopul. Flacoanele umplute se inchid cu dopuri rodate de cauciuc, guma sau pluta si cu capison sterile de hartie care se leaga cu ata sau sfoara.

La recoltarea probelor de apa concomitent pentru investigatii chimice si bacteriologice in primul rand se recolteaza probe pentru analiza bacteriologica cu scop de evitare a pericolului de infectare a apei.

Centrele teritoriale de Medicina Preventiva efectueaza controlul planificat asupra calitatii apei fantanilor si cismelelor de uz public in dependenta de conditiile locale, in conformitate cu indicatiile epidemiologice, cat si controlul conform cererilor individuale de la agentii economici sau a proprietarilor individuali pe baza de contract.

Pentru instalatiile noi de captare a apei de uz public sau individuale proprietarii lor sunt obligati sa organizeze efectuarea investigatiilor calitatii apei in volumul cerintelor regulamentului igienic in vigoare o singura data sau suplimentar in functie de necesitati, pe contul mijloacelor organelor de administrare, proprietarilor colectivi si particulari si sa obtina autorizatie pentru exploatarea lor de la Centrele teritoriale de Medicina Preventiva. Daca in timpul controlului sanitar curent privind calitatea apei in fantana (cismea) se depisteaza cresterea indicelui-coli in comparatie cu normativul in vigoare si pe baza indicatiilor epidemiologice, se recomanda efectuarea investigatiilor suplimentare a apei la prezenta coli-fagilor si de asemenea a compusilor amoniacului, nitritilor si clorurilor.

Aparitia in apa a substantelor chimice indicate in concentratii care depasesc valorile normelor sau majorarea continutului lor in comparatie cu rezultatele investigatiilor preliminare marturisesc despre impurificarea apei cu substante organice, cauza carea trebuie stabilita si lichidata. In aceste cazuri este necesara dezinfectarea profilactica a fantanii (cismelei). Dezinfectarea profilactica a fantanii (cismelei) trebuie efectuata la finalizarea constructiei, reparatiei si periodic o data in an dupa curatirea lor conform “Instructiunii privind dezinfectarea profilactica a fantanilor si cismelelor si a apei in ele” cu intocmirea actului respectiv. Copia acestui act se prezinta la CMP.

Daca pe parcursul avizarii igienice nu a fost stabilita si lichidata cauza agravarii calitatii apei dupa indicatorii bacteriologici sau daca curatirea, spalarea si dezinfectarea profilactica a fantanii (cismelei) nu a contribuit la ameliorarea stabila a calitatii apei, apa in fantana (cismea) trebuie in continuu dezinfectata cu substante clorigene folosind tuburi speciale de ceramica.

Controlul asupra efectuarii dezinfectarii apei in fantana (cismea) se efectueaza de catre Centrele teritoriale de Medicina Preventiva in termenele stabilite de el. (Medic-igienist al CMPJ Edinet I. BRAIESCU. Nr.9(22) Buletin informativ ONG "Sanatatea" in colaborare cu Centrul de Medicina Preventiva Judetean Edinet, editat cu suportul financiar al Directiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare, oficiul in Moldova)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment