Poluarile accidentale sunt accidente majore de mediu care se produc in toate structurile acestuia si din motive foarte complexe. Analiza acestora presupune o clasificare a lor in functie de mediul poluat, produsul poluant si cauzele producerii fenomenului.

In toate cazurile urmarile acestor accidente de mediu sunt importante sub aspect social, ecologic si economic. La fel de importante sunt preocuparile omului, ale societatii, si mai ales ale specialistilor din domeniu, pentru prevenirea lor si pentru interventiile imediate in vederea reducerii si eliminarii pagubelor produse.

De multe ori poluările accidentale se datorează in principal neglijentelor in exploatarea utilajelor, a instalatiilor tehnologice, nesupravegherii acestora, utilizarii unor instalatii vechi uzate fizic si moral dar si lipsei unui control exigent din partea conducerii societatilor si a forurilor superioare acestora si nu in ultimul rand, in anumite judete a slabei activitati a inspectorilor de mediu si ape.

Totusi desi numarul poluarilor accidentale este mare, cele cu consecinte grave sunt reduse, dar statistic, acestea sunt intr-o crestere ingrijoratoare.

Cresterea alarmanta a poluarilor accidentale si in special a celor cu consecinte grave necesita masuri urgente de eficientizare a activitatilor de control atat prin actiuni sistematice directe, dar si printr-o mai buna cooperare intre autoritatile teritoriale de mediu si agentii economici potential poluatori.

Poluarile accidentale pot fi:
  • poluari accidentale produse din cauze tehnologice si neglijente umane;
  • poluari accidentale ale localitatilor si terenurilor, cu produse petroliere, prin spargerea conductelor de transport a acestor produse;
  • poluari accidentale datorate accidentelor de circulatie;
  • poluari accidentale cauzate de factori naturali;
  • poluari accidentale, cu produse petroliere.
Poluarile industriale precum si cele in agricultura, sau transporturi, pot fi evitate prin intarirea disciplinei in munca, respectarea legislatiei si a normelor specifice fiecarei activitati. Paralel cu intensificarea educatiei personalului de lucru, se impune aplicarea cu strictete a principiului “poluatorul plateste”.

Calamitatile naturale pot fi substantial diminuate prin intarirea activitatii de supraveghere, prevedere, prognoza, pregatire de actiuni in diverse scenarii posibile si aplicarea prompta a masurilor celor mai adecvate situatii care se ivesc.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment