O cantitate mare de apă este consumată pentru necesităţile igienice, menajere şi de trai. Apa este necesară pentru menţinerea curăţeniei corporale; pentru spălat, duş igienic. Mari cantităţi de apă consumă băile. Ca urmare, pielea curată îşi îndeplineşte mai bine funcţiile sale fiziologice, inclusiv, posedând proprietăţi bactericide, serveşte drept barieră contra pătrunderii agenţilor patogeni ai multor boli contagioase.

Starea sanitară a instituţiilor curativ-profilactice se află în mare dependenţă faţă de cantitatea de apă consumată. Alimentarea raţională centralizată cu apă este o condiţie importantă în profilaxia infecţiilor intraspitaliceşti. Apa potabilă este necesară la crearea regimului sanitar-tehnic la întreprinderile industriei alimentare şi ale alimentaţiei publice.

Apa este necesară pentru prepararea produselor alimentare şi spălatul veselei, pentru întreţinerea curăţeniei în locuinţe şi în localuri publice, pentru înlăturarea dejecţiilor la folosirea instalaţiilor de canalizare.

Cantităţi mari de apă se consumă la efectuarea lucrărilor de asanare şi cultură fizică (bazinele de înot) etc.

În oraşe se consumă multă apă din apeduct la stropitul străzilor şi udatul spaţiilor verzi. Cantitatea de apă necesară pentru o persoană în 24 ore depinde de condiţiile climaterice ale localităţii, de nivelul de cultură al populaţiei, de gradul de amenajare a oraşelor şi fondului locativ şi de alte condiţii locale în conformitate cu cerinţele "Regulamentului igienic. Cerinţe privind proiectarea, construcţia şi exploatarea apeductelor de apă potabilă".

Mari cantităţi de apă sunt consumate pentru udatul spaţiilor verzi şi la spălatul străzilor. S-a constatat, că în acest scop fiecare locuitor consumă zilnic în medie câte 80-90 1 de apă. Aşadar, nevoile în apă ale unei localităţi depind de gradul de dezvoltare, de industria localităţii, fiind mult mai mari in oraşele cu grad de dezvoltare mai înalt sau în cele industriale.

Consumul de apă variază de la un anotimp la altul, fiind mai mare vara decât iarna, variază şi pe parcursul zilei.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment