Afectiunile cardiovasculare constituie in prezent clasa de boli cu cea mai mare raspandire, cu o pondere a mortalitatii de 50% din totalul deceselor. Se cunosc numerosi factori de risc, ce favorizeaza evolutia procesului morbid cum ar fi: - factorul genetic; factorul metabolic; stresul; obiceiurile alimentare; obezitatea; consumul exagerat de alcool si tutun; sedentarismul.

In majoritatea informatiilor existente se considera ca duritatea apei sau componenta acesteia (sarurile de Ca, Mg) protejeaza populatia impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare. Apa dura scade incidenta accidentelor circulatorii cerebrale. Numeroase cercetari au demonstrat corelatia inversa dintre duritatea apei si cardiopatia ischemica, infarctul miocardic, ateroscleroza. S-au determinat scaderi ale ratei mortalitatii prin boli cardiovasculare cu 15 - 30% in zonele in care populatia consuma apa cu duritate mare.

Observatiile facute asupra unor teritorii au aratat ca duritatea apei depinde de structura rocilor. Pe terenurile cu roci vechi asa cum este partea de Nord a Europei sursele de apa sunt moi, iar populatia inregistreaza o rata ridicata de mortalitate prin boli cardiovasculare. In regiunile cu soluri calcaroase, provenita din roca tinara apele sunt dure, iar mortalitatea este redusa.

Consumul de apa dura, in care obisnuit predomina sarurile de Ca, scade atat indicele de mortalitate, cat si frecventa mortii subite. Animalele de laborator expuse timp indelungat la carenta de Ca si Mg prin apa si alimente, prezinta modificari ale electrocardiogramei si aritmii mai frecvente.

La persoanele decedate prin boli cardio-vasculare concentratiile de Ca sint mai reduse in muschii inimii si in peretii arterelor coronare.

Carenta de Mg (magneziu) are importante efecte negative asupra muschiului cardiac provocand: tromboza coronariana cu incidenta de 80% a infarctului miocardic sau diverse alte cardiopatii. Concentratiile de Mg din muschiul miocardic si peretii arterelor coronare sant mai reduse cu 9 - 30% la persoanele care au consumat in timpul vietii apa moale.

Orice component al mediului influenteaza direct sau indirect sanatatea noastra, si de cele mai multe ori aceste efecte sunt negative.

Luptand pentru un mediu sanatos, luptam pentru sanatate. (Vera POPOVICI, Medic-igienist CMPJ Edinet. Nr.9(22) Buletin informativ ONG "Sanatatea" in colaborare cu Centrul de Medicina Preventiva Judetean Edinet, editat cu suportul financiar al Directiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare, oficiul in Moldova)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment