Daca v-a intepat o albina sau o viespe si acul de care este atasat sacul cu venin a ramas in piele, incercati sa-l indepartati prin manevre usoare, cu ajutorul varfului unui cutit sau cu unghia; daca folositi penseta, s-ar putea ca prin presare sa introduceti si mai mult venin in piele.

In cazul intepaturii de albina, un unguent continand bicarbonat de sodiu va usura considerabil mancarimea. Intepatura de viespe este alcalina, poate provoca frisoane, transpiratie si febra, dar poate fi neutralizata prin comprese cu apa rece sau in amestec cu otet ori suc de lamaie.

Daca va aflati departe de casa, puneti pe locul intepaturii cativa stropi de noroi; pe masura ce se usuca, acesta va extrage o parte din substanta toxica.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment