Vremea caniculară poate afecta grav starea sănătăţii, constituind adesea factori agresivi care dereglează întregul echilibru al organismului, declansînd la multe persoane stări de stres, astenie fizică şi nervoasă, migrene, moleşeală, insomnii, surmenaj fizic şi intelectual, leşin, deshidratare, oboseală generală, arsuri, erupţii şi incidenţă sporită a infecţiilor intestinale, incidenţă sporită a unor boli necontagioase (a sistemului cardiovascular, a sistemului nervos central, inclusiv dereglărilor mintale, a bolilor pielii etc.).


Efectele acute şi cronice asupra sănătăţii a radiaţiei solare directe sunt:
Apar adesea arsuri locale ale pielii, mai întîi pe umeri şi nas, urmate de febră, ameţeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greaţă, vomă şi în cazuri grave - pierderea cunoştinţei. Apariţia arsurilor care se manifestă prin înroşirea pielii, conduce la scaderea nivelului de protecţie a organismului la diferiţi agenţi patogeni, sporeşte riscul infectării cu viruşi, bacterii, etc.

Cei mai sensibili la razele solare sunt copiii pînă la vîrsta de 15 ani, persoanele de vîrstă înaintată, precum şi persoanele care suferă de maladii cardiovasculare, în special cei cu hipertensiune. Bebeluşii pînă la un an categoric nu trebuie să fie supuşi razelor solare.

Cu temperaturile înalte se produce o creştere excesivă a transpiraţiei, care are rol de regulator termic şi împiedică astfel supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul mai pierde şi săruri minerale şi vitamine (mai ales pe cele solubile), antrenînd astfel multe consecinţe negative a proceselor fiziologice.  

În acest caz, poate apărea astenia fizică, perturbări ale proceselor metabolice sau o intensificare a simptomatologiei în cazul unor boli cronice (hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, etc.) cu o mare probabilitate de majorare a numărului de cazuri de insult, infarct miocardic, etc.

De asemenea, canicula poate genera crampe, şoc hipertermic, stări de epuizare. Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales în caz de transpiraţie abundentă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o ora este necesară consultarea medicului.

Epuizarea provocată de caniculă apare după cîteva zile şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţie de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie.

Impactul asupra sănătăţii a valurilor de căldură poate fi semnificativ redus numai în cazul mobilizării efortului a întregii comunităţi de a întreprinde un complex de măsuri relevante:

  • măsuri de mobilizare a societăţii (declararea stării de alertă în legătură cu instalarea valului de căldură sau altă modalitate);
  • măsuri de reducere a acţiunii directe a factorilor şi agenţilor meteorologici (temperaturii şi umidităţii înalte a aerului, insolaţiei de lungă durată etc.);
  • măsuri orientate spre adaptarea societăţii, cu accent deosebit pe condiţiile de habitat (inclusiv, accesul tuturor grupurilor de populaţie la alimente inofensive şi apă potabilă de calitate garantată), condiţiile la locul de muncă, educare şi instruire, etc.;
  • măsuri orientate spre protejarea şi adaptarea organismului uman, oferind prioritate grupurilor vulnerabile de populaţie.
(Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment