Potrivit cercetătorilor americani, expunerea îndelungată la noxele emise de automobile are efecte negative asupra sănătăţii celor mici.

Persoanele care locuiesc în cartiere unde există un nivel crescut de poluare, cauzată de traficul intens, au un IQ mai scăzut. De asemenea, copiii obţin rezultate scăzute la testele de inteligenţă şi de memorie, în comparaţie cu cei care trăiesc într-un mediu cu un aer mai curat, arată un studiu, citat de Reuters, realizat de cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, din Boston.

În urma cercetării s-a observat că efectele poluării asupra inteligenţei sunt similare celor înregistrate la copiii ai căror mame au fumat în jur de 10 ţigări pe zi în timpul sarcinii sau la copiii expuşi la plumb, a explicat dr. Shakira Franco Suglia, coordonatorul studiului.

Cercetarea a cuprins 202 copii din zona oraşului Boston, cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani. Specialiştii au realizat o serie de măsurători asupra modului de funcţionare a nivelului cognitiv, la copiii expuşi la carbon negru, o componentă existentă în particulele emise de automobile şi camioane. Astfel, cu cât erau expuşi mai mult carbonului negru, cu atât mai slabe erau rezultatele la testele de inteligenţă.

"În timp ce efectul poluării asupra sănătăţii cardiace şi respiratorii a fost studiat timp îndelungat, se cunosc puţine lucruri despre felul în care aerul murdar poate afecta buna funcţionare a creierului", a afirmat dr. Suglia în Jurnalul American de Epidemiologie.

Potrivit cercetătorilor, rezultatul studiului nu este afectat de factori precum limba vorbită sau greutatea la naştere. Expunerea îndelungată la carbon a dus la scăderea IQ-ului, în medie, cu 3,4 puncte şi la obţinerea unor rezultate mai slabe la testele de vocabular şi memorie. "Efectele carbonului negru şi ale tutunului se fac resimţite asupra dezvoltării copilului încă din perioada petrecută de acesta în uterul mamei", a avertizat coordonatorul studiului.

Cercetătorii au subliniat faptul că poluarea cauzată de traficul intens duce la apariţia a numeroase alte afecţiuni, una dintre soluţiile la această problemă fiind mutarea în zone mai îndepărtate de locurile poluate. "Poluarea aerului cu noxele emise de automobile are efecte dramatice asupra sănătăţii, ducând la apariţia inflamaţiilor şi a altor daune în zona cerebrală.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment