Este binecunoscut faptul ca in lipsa apei organismul uman nu poate supravietui. Format 70% din apa, organismul are nevoie de asigurarea unei cantitati zilnice din aceasta licoare a vietii. Mai mult, pentru un stil de viata sanatos, cantitatea zilnica de apa necesara organismului trebuie sa atinga 1.5 sau 2 litri, in perioada verii cantitatea recomandata fiind chiar de 3 litri.

Traim în mediul urban si, pentru a asigura acest necesar zilnic, cumparam apa minerala imbuteliata. De pe rafturi aglomerate, alegem apa minerala cu care ne-am obisnuit, uitand ca, prin continutul sau de saruri minerale: sulfati, cloruri, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, apa minerala produce efecte asupra organismului uman, iar consumarea unui singur tip de apa minerala pe perioade lungi de timp poate avea efecte mai degraba nesanatoase.

Pentru a detine controlul asupra starii de sanatate a organismului, fiecare dintre noi trebuie sa detina controlul asupra a ceea ce consuma, inþelegand, in acelasi timp, si efectele pe care fiecare componenta a nutritiei le produce.

Din acest punct de vedere, a devenit obligatoriu ca obiceiul de consum al apelor minerale sa se schimbe.

Pentru ce tip de apa ar trebui sa optam?
Exista o varietate de ape minerale, care difera in functie de continutul de ioni si minerale. Unele tipuri de apa pot fi consumate zilnic, fara limitare, in timp ce altele trebuie dozate, pentru ca sunt recomandate in tratarea unor boli. De pilda, prevenirea aparitiei cariilor si a osteoporozei poate fi facuta cu ajutorul apelor bogate in fluor (F+); hiperactivismul, precum si afectiunile renale si cardiace sunt tratate cu ajutorul apelor cu un conþinut redus de sodiu (Na+).

Intotdeauna cand alegem apa minerala, trebuie sa fim ghidati in primul rand de compozitia si puritatea ei. Principalii parametri care trebuie urmariti sunt: gradul de mineralizare totala si compozitia specifica. Este esential ca fiecare dintre noi sa citim cu atentie etichetele apelor minerale pentru a putea evalua modul in care acestea pot genera efecte asupra organismului.

Apele minerale imbuteliate care au o mineralizare totala sub 500 mg/l sunt definite ca fiind slab mineralizate si sunt potrivite pentru consumul zilnic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment