Un organism sănătos produce antioxidanţi ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Antioxidanţii ce se află în produsele alimentare, de asemenea, lucrează în beneficiul organismului, la fel ca şi moleculele ce dau culoare produselor, care neutrealizează radicalii liberi dăunători şi ajută la protejarea organismului.

Cercetătorii britanici au decis să testeze această teorie şi au început cu pigmentul care dă tomatelor culoarea roşie. Pentru a afla dacă sunt în stare să protejeze pielea de radiaţiile ultraviolete, eu au efectuat un experiment. Au avut nevoie de pastă roşie, un aparat cu ultraviolete şi 23 de voluntari.

Persoanele adăugau tomate în alimentaţie timp de 3 luni pentru a verifica dacă acest lucru va avea vreun impact asupra sensibilităţii pielii la soare, notează sanatatea.com. Substanţa care dă culoarea roşie tomatelor este numită licopin. Se găseşte în mai mutle fructe şi legume de culoare portocalie şi roşie. În corpul uman licopinul nimerind în celulele pielii, o apără de radicalii liberi, neutralizându-le înainte ca ei să deterioreze pielea.

Soarele este nociv din cauza undelor ultraviolete, care pătrund adânc în piele şi care cauzează deteriorarea ADN-ului. Toate acestea accelerează procesul de îmbătrânire şi cresc riscul cancerului de piele.

La începutul experimentului, voluntarii au fost iradiaţi cu UV de intensitate diferită, cauzând mici arsuri. Apoi, în termen de 3 luni, zilnic utilizau circa 55g pastă de tomate. După 3 luni, persoanele au fost supuşi din nou iradierii ultraviolete.

S-a constatat un rezultat extraordinar: expunerea provoca daune pielii cu 30% mai puţin. Timp de 3 luni tomatele au crescut cu o treime capacitatea de a proteja faţă de radiaţiile ultraviolete. 55g pastă de roşii consumată zilnic îmbunătăţeşte protecţia naturală a pielii faţă de soare.

De ce în alimente a fost introdusă pasta de roşii şi nu fructele proaspete? Oamenii de ştiinţă au dovedit că cele mai bune surse de licopin sunt în pasta şi piureul de roşii, conţinând de 5 ori mai mult licopin decât roşiile proaspete. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment