Dar ca orice alt lucru, aerul conditionat prezinta avantaje si dezavantaje. Avantajele sunt evidente: racoare, stare de bine si confort. Pe de alta parte, dezavantajele nu sunt chiar atat de bine cunoscute, iar una dintre cele mai mari probleme este aceea ca aerul conditionat ne poate afecta direct sanatatea.

Aerul conditionat, sanatatea si frumusetea
Folosirea excesiva a aparatelor de aer conditionat este factorul declansator in aparitia problemelor de sanatate. In zilele caniculare, tranzitia rapida de la rece la cald streseaza foarte tare organismul, ii scade sistemul imunitar si poate provoca socuri ce ar putea pune viata in pericol.

Pe de alta parte, utilizarea excesiva a aerului conditionat poate da dependenta si incapacitatea de mai suporta aerul cald de afara.

Un studiu la care au participat 770 de persoane a evidentiat faptul ca persoanele care lucreaza in birouri in care aerul conditionat functioneaza in permanenta au probleme de sanatate precum atacuri astmatice, dureri in piept sau raceli obisnuite. Acestia tind sa se imbolnaveasca mai des decat cei care lucreaza in aer liber sau in incaperi fara aer conditionat.

Aerul conditionat agraveaza simptomele unor probleme de sanatate, precum artrita sau neuropatii. De asemenea, ii afecteaza negativ pe cei care au sinuzita, agravand simptomele si accelerand blocarea sinusurilor.

Partea pozitiva a folosirii aerului conditionat, in ceea ce priveste sanatatea, este reducerea umiditatii din incaperi, ceea ce reduce semnificativ aparitia mucegaiului, igrasiei si a altor probleme legate de umiditatea excesiva, care pot creste riscul aparitie unor afectiuni.

Daca aceasta caracteristica este benefica pentru sanatate, nu putem spune ca este la fel de benefica si pentru frumusete. Umiditatea scazuta determina uscarea excesiva a pielii, dar si a parului. Pielea se descuameaza si capata un aspect neplacut, iar parul devine mai uscat si mai casant.

Alege corect!
Alegerea unui aparat de aer conditionat eficient, care nu iti pune sanatatea in pericol si care nu iti da bugetul peste cap pe toata durata verii, depinde de cativa factori esentiali. De exemplu, un aparat de aer conditionat care nu este dotat cu filtre de purificare performante poate fi o adevarata "crescatorie" de bacterii, mucegaiuri sau ciuperci.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment