Deşi în general albinele sunt vietăţi sociale şi chiar paşnice, există momente când intrăm pe neaşteptate în conflict cu ele - de exemplu când atentează la sucul din paharul nostru sau la gemul de ia micul dejun pe care îl servim în aer liber.

Dacă sunteţi înţepat de o albină, mai întâi trebuie să îndepărtaţi acul veninos, altfel sacul de venin poate continua să pompeze în organism veninul iritant ore sau chiar zile în şir. Acesta nu trebuie stors, ci extras: se lărgeşte puţin locul din piele unde este acul printr-o mică zgârâetură, iar apoi, cu ajutorul unei pensete, se scoate uşor acul. Pielea se spală apoi cu apă şi săpun şi cu un antiseptic (spirt, rivanol), după care se aplică o compresă cât mai rece, pentru a determina veninul să rămână localizat.

Cei mai mulţi medici recomandă un uşor analgezic pentru calmarea durerii şi un antihistaminic pentru calmarea pruritului. Local se poate aplica un unguent pe bază de cortizon, pentru a controla inflamaţia. Alte persoane preferă soluţii mai naturale, cum ar fi tinctura de Echinaceea - câteva picături local (dar şi oral, dizolvate într-un pahar cu apă).

Mulţi oameni au în trusa de vacanţă sau în farmacia casei cărbune medicinal activ, preferat în cazul indigestiilor, pentru că absoarbe toxinele. Acesta poate fi de folos şi în cazul înţepăturilor, pentru că absoarbe veninul. Trebuie aplicat local, sub formă de "pastă" (pisaţi o pastilă şi o amestecaţi cu câteva picături de apă).

Se spune că şi ceapa tăiată proaspăt ar vindeca mai repede rana cauzată de albină şi ar îndepărta durerea, având o enzimă ce descompune prostaglandinele secretate la locul înţepăturii. Iar dacă aveţi lapte rece ta îndemână, puteţi pune o compresă cu lapte, care, datorită grăsimilor conţinute, are un efect calmant rapid, limitând inflamaţia.

Alte remedii naturale pot fi de asemenea eficiente: levănţica, pătlagina, sub formă naturală (frunze zdrobite, dacă aveţi aşa ceva prin curte) sau sub formă de extract, cumpărat de la farmacie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment