La virsta a treia, soarele nu trebuie sa devina o sperietoare. El este si prieten, dar si dusman. Bolile cronice de care sufera virstnicii se pot agrava prin expunerea la radiatiile ultraviolete, dar in acelasi timp nu trebuie sa uitam de beneficiile pe care ni le poate aduce o baie de soare. Moderatia este solutia pentru ca vara sa ne fie pe plac.   

Soarele este principala sursa de vitamina D. Rolul ei este foarte important pentru organele si sistemele care compun organismul, iar carenta acestei vitamine este foarte frecventa la virstnici. Calciul nu poate fi asimilat in absenta vitaminei D, de aceea oasele isi pierd densitatea si devin mai fragile. Carenta vitaminei D poate avea consecinte mai grave de atit.

Recent, cercetatorii Facultatii americane de Medicina Johns Hopkins au prezentat un studiu care atragea atentia asupra riscului crescut de mortalitate in cazul persoanelor care prezinta carenta de vitamina D. Alte studii au stabilit o legatura intre deficitul de vitamina D si bolile cardiovasculare sau cancerul de sin.

Specialistii au descoperit, de asemenea, ca virstnicii care nu asimileaza suficienta vitamina D sint mai predispusi la depresie. Insa expunerea bratelor si miinilor la soare timp de 10-15 minute la soare este suficienta pentru a ne asigura aportul zilnic necesar de vitamina D.  

O expunere indelungata la soare, cu atit mai mult la ore nerecomandate, declanseaza insolatia, iar virstnicii sint foarte vulnerabili, fiindca la ei, mecanismele de reglare a temperaturii corpului nu mai functioneaza la parametri optimi. Insolatia este cu atit mai periculoasa la virsta a treia, pentru ca agraveaza diferitele boli cronice de care sufera multi dintre batrini. Inima este un organ foarte sensibil la canicula, iar o expunere prelungita la soare poate fi fatala pentru un virstnic.

Din acest motiv, cardiacii nu au voie sa mearga la mare decit cu avizul medicului, iar de soare se pot bucura cel mult in primele ore ale diminetii sau dupa-amiaza, dupa ora 16:00. Pentru a evita complicatiile, virstnicii cardiaci trebuie sa mearga vara mai des la medic, iar hidratarea este si ea foarte importanta in acest sezon.

Un sejur la mare, cit de scurt, este benefic la orice virsta. Cura heliomarina amelioreaza reumatismul, creste imunitatea organismului si trateaza bolile respiratorii. In ciuda acestor beneficii, virstnicii nu trebuie sa faca bai indelungate de soare. Cura heliomarina este contraindicata bolnavilor cardiaci, hipertensivi sau celor cu afectiuni renale si hepatice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment