Acrilamida este o substanta care se gaseste in cartofii prajiti, in unele prajituri, in chipsuri si in cafea (in cantitati mai mici). Consumul unor cantitati ridicate din aceste alimente face ca aportul de acrilamida din corp sa creasca, iar odata cu el si riscul aparitiei cancerului de rinichi.

Aceasta descoperire a fost facuta de cercetatorii de la Universitatea Maastricht din Olanda. Descoperirile lor au fost puse cap la cap cu cele ale cercetatorilor suedezi, care au anuntat ca aceasta substanta se gaseste in mancarea fast-food.

S-a observat ca voluntarii, care consumau 41 de micrograme de acrilamina pe zi (cea mai mare cantitate), erau cu 59% mai predispusi la a face cancer renal.  S-a mai observat ca fumatorii erau mult mai afectati.

La fiecare 10 micrograme in plus de acrilamida consumate zilnic, riscul de cancer creste cu 10%. Cercetatorii au declarat ca oamenii moderni „uita” sa mai consume fructe si legume. Acestea sunt cheia spre o viata cat mai lunga si sanatoasa.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment