Ritmul crescut al poluării atmosferice din prezent duce la apariția a noi afecțiuni datorate în mare parte substanțelor toxice emise de industriile petrochimice din toată lumea.

Conform cercetărilor, poluarea aerului are atât efecte pe termen lung, cât și scurt. Astfel se pare că nu numai plămânii sunt afectați de toxinele inhalate, dar și întregul aparat cardio-vascular, de la inimă la capilare.

La început, lumea medicală era convinsă că poluarea afectează strict întregul aparat respirator. Însă la ora actuală datorită creșterii emisiilor poluante, inima și aparatul cardio-vascular au de înfruntat noi afecțiuni, declară cercetătorii.

Când particulele poluante sunt inhalate, acestea provoca creșterea numărului de molecule superoxidante ce distrug celulele, provoacă inflamația plămânilor și declanșează o serie de afecțiuni ale inimii.

Alte studii arată că particulele poluante fine, printre care sunt cele produse de gazele de eșapament, pot intra direct în fluxul sangvin și distruge vasele capilare.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment