Ministerul Sănătăţii avertizează populaţia privind pericolul aflării îndelungate la soare, în legătură cu prognoza meteo pentru perioada 14-16 august curent, conform căreia temperatura aerului va creşte pînă la 37 grade Celsius.

Astfel, medicii recomandă respectarea regulilor de protecţie în cazul temperaturilor înalte, atrăgînd în mod deosebit atenţie la copii, persoanele în vîrstă, bolnavii cu boli cardio-vasculare şi renale, femei gravide, care sînt cel mai mult supuşi riscului insolaţiilor.

Principalele recomandări ale medicilor sînt de a reduce efortul fizic şi expunerea la soare, de a consuma pînă la 3 litri de apă pe zi. În caz că există necesitatea de aflare în aer liber, se recomandă de a acoperi capul sau a utiliza umbrele, de a îmbrăca haine libere, de culoare deschisă, de preferat cu mîneci lungi.

Semnele insolaţiei sînt: durerile de cap, transpiraţii, ameţeli, greţuri, vomă, puls slab şi rapid, respiraţie frecventă, temperatura corpului ridicată.

În cazul insolaţiei, victima trebuie transportată într-o încăpere bine aerisită şi ventilată, trebuie culcată cu capul aşezat mai sus decît nivelul corpului, bolnavului i se dă să bea apă, se aplică comprese reci sau punga de gheaţă pe frunte, cap şi piept, se apelează de urgenţă după asistenţă medicală. În cazul în care victima nu respiră şi pulsul este absent, este necesar de a efectua imediat resuscitarea cardio-respiratorie primară,  pînă la sosirea serviciului specializat.

Odată cu instalarea vremii caniculare în Republica Moldova creşte brusc numărul de solicitări la serviciul medical legat de influenţa vremii calde asupra populaţiei şi se majorează numărul cazurilor de infarct miocardic, accidentele cerebro-vasculare, angină pectorală instabilă şi de hipertensiune arterială. Totodată, majoritatea acestor stări pot fi evitate dacă vor fi urmate recomandările medicilor.

Conform datelor Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic Medicină de Urgenţă, în perioada 11-14 august în capitală au fost înregistrate 4 cazuri de insolaţii. (Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment