Un nou studiu da avant strategiei de a diminua incalzirea globala prin popularea artificiala a oceanelor cu plancton care sa absoarba gazele de sera din atmosfera.

O cultura infloritoare de alge din Oceanul de Sud a incuiat dioxidul de carbon in cufere de sedimente din adancul marii, arata un studiu publicat in revista ,,Nature’’, citat de BBC News. Insa cantitatea de gaze de sera inmagazinata in adancuri nu a fost pe atat de mare precum au prezis strategiile de geo-inginerie, planurile de sporire a rezervelor de plancton (totalitatea organismelor vegetale si animale care traiesc in apa pana la o adancime de 200 m si care constituie hrana pestilor) prin insamantarea apelor marine cu pilitura de fier fiind puternic contestate de activistii de mediu ingrijorati.

Echipa internationala de cercetare din spatele studiului Crozex spun insa ca rezultatele lor au “implicatii semnificative” in lupta pentru domolirea incalzirii globale, la scurt timp dupa finalizarea unui astfel de experiment de fertilizare marina la est de Argentina.

Acesta din urma fusese suspendat la un moment dat de guvernul german dupa ce o asociatie de mediu a avertizat ca incalca normele Conventiei ONU privind diversitatea biologica. Activistii se tem ca fierul ar putea afecta ecosistemul.

Folosirea algelor drept “aspiratoare biologice ale dioxidului de carbon” a fost anuntata drept una dintre cele mai promitatoare strategii ale geo-ingineriei impotriva schimbarilor de climat. Planctonul functioneaza ca un burete natural cand vine vorba despre dioxid de carbon, absorbind gazele de sera din atmosfera. Cand planctonurile mor, ajung pe fundul marii cu tot cu dioxidul de carbon absorbit.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment