O gama larga de produse alimentare ambalate in plastic si majoritatea veselei de unica folosinta (paharele din care zilnic ne bem cafeaua, farfuriile si tacamurile de unica folosinta) precum si biberoanele pentru copii au in compozitia lor o substanta chimica foarte toxica pentru organismul nostru.

Din pacate aceste afirmatii nu sunt simple speculatii, ele constituind rezultatul unui raport preliminar intocmit in cadrul Programului National de Toxicologie, condus de National Institutes of Health (SUA), care a scos la iveala posibilul impact asupra sanatatii pe care il poate avea substanta Bisfenol-A.

Bisfenol-A (BPA) este o substanta continuta in plasticul policarbonat si in rasinile epoxidice, in unele ambalaje ale alimentelor sau bauturilor, in paharele si vesela de unica folosinta, in unele dispozitive medicale si chiar in biberoanele pentru sugari!

BPA este capabil de se desprinde din plastic si a intra in continutul alimentelor sau lichidelor cu care acesta ia contact, ajungand in felul acesta in organismul uman, unde se pare ca principalele sale efecte se evidentiala la nivelul sistemului endocrin, inhiband functia hormonilor naturali si mimand actiunea acestora. Practic se fixeaza pe receptorii acestor hormoni intrand in comeptitie cu acestia, in special cu hormonii sexuali estrogeni.

Animalele de laborator hranite din recipiente de plastic ce contineau BPA au dezvoltat fata de celelalte animale hranite din recipiente fara BPA leziuni precanceroase la nivelul sanului sau al prostatei. De asemenea, un studiu realizat la Centru de Control al Sanatatii a scos la iveala faptul ca BPA a fost gasit in urina a peste 95% dintre persoanele voluntare la aceasta analiza.

Din pacate si biberoanele pentru copii contin BPA, micutii fiind mult mai sensibili la actiunile nocive ale acestei substante. De aceea in Marea Britanie, organizatia National Childbirth Trust a solicitat guvernului ca toate biberoanele care contin BPA sa aiba o eticheta speciala, in timp ce grupul Chemtrust a cerut ca toate ambalajele si produsele ce contin produsul toxic sa fie interzise.

Ce efecte nocive are BPA?
  • Stimuleaza celulele cu potential cancerigen;
  • Produce marirea in volum a prostatei si scaderea secretiei acesteia;
  • Creste libidoul si dorinta sexuala foarte mult;
  • Faciliteaza depunderea lipidelor si obezitatea, precum si bolile cardio-vasculare;
  • Scade capacitatea de invatare si atentia;
  • Scade imunitatea.
Nu toate produsele din plastic utilizate in industria alimentara si nu numai contin BPA, ci doar doua tipuri din acestea: tipul 7 si tipul 3. Acestea le recunoastem dupa inscriptionarea pe ambalaj a semnelor de mai jos, adesea in relief:
plastic

Produsele care nu au acest semn pe ambalaj nu contin BPA si deci nu prezinta aceste riscuri pentru organismul uman.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment