În ziua de azi, în buzunarul omului modern, alături de I-Pod şi de cheile de la casă stă şi telefonul mobil. Acest dispozitiv îi aduce utilizatorului avantaje incontenstabile, însă, odată cu acestea, poate aduce şi multe afecţiuni care periclitează sănătatea. Undele radio de la telefoanele mobile atacă şi dăunează celulelor corpului alterând ADN-ul.

Aceste date au apărut ca rezultat al unor descoperiri făcute în timpul unui studiu finanţat de Uniunea Europeană. S-a observat că o cantitate mare de ADN este afectată de radiaţiile mobilului şi nu întotdeauna celula este capabilă să repare răul făcut. De asemenea, monitorizarea ulterioară a celulelor afectate a arătat că acestea duc la apariţia cancerului. În privinţa acestei maladii, studiile nu sunt concludente.

De la lună la lună, apar noi date, care spun că telefoanele duc la apariţia cancerului, iar alte studii vin să le contrazică pe primele. De exemplu, un studiu, finanţat de oameni de afaceri din lumea întreagă, a scos la iveală faptul că folosirea pe o perioadă mai mare de 10 ani creşte cu 40% riscul dezvoltării unei tumori în partea creierului unde se ţine telefonul la ureche.

În acelaşi timp, un alt studiu de origine daneză spune că telefoanele mobile sunt mai mult decât sigure pentru creier. Cercetătorii danezi spun că folosirea telefonului mobil nu creşte riscul apariţiei unei tumori cerebrale. Cu toate acestea, studiul nu îl contrazice în totalitate pe cel dintâi.

Cercetătorii au declarat că ei nu ştiu încă, care sunt consecinţele folosirii pe timp îndelungat a mobilului şi, de aceea studiile vor continua. Problema majoră este că mobilul a devenit de curând accesibil populaţiei şi, de aceea, nu sunt mulţi oameni care au vorbit timp îndelungat la telefon, pentru ca fenomenul să fie studiat îndeajuns.

Radiaţiile mobilului perturbă somnul
Mobilul este nociv şi pe alte planuri. El are un impact negativ major asupra calităţii somnului adolescenţilor. Un studiu belgian efectuat pe 2.500 de copii, a arătat că 20% dintre ei aveau probleme cu somnul din cauza mobilului. În primul rând, radiaţiile telefonului afectează şi vulnerabilizează sistemul imunitar al copiilor sub 18 ani. Mai mult, radiaţiile afectează ritmul cerebral şi, implicit, apar problemele de somn. De asemenea, responsabile pentru problemele de somn ale tinerilor pot fi şi bine-cunoscutele SMS-uri.

Aproape 6% la dintre tinerii participanţi la studiu au spus că sunt treziţi, de cel puţin trei ori pe săptămână din somn, de recepţionarea unui mesaj scris. Cu cât sunt mai performate mobilele, cu atât provoacă mai multe afecţiuni utilizatorilor. Se pare că telefoanele de nouă generaţie, care funcţionează pe principul 3G provoacă dureri de cap şi greaţă. Un studiu olandez a arătat că responsabile pentru cele două afecţiuni sunt noile platforme ce emit semnale pentru telefoanele 3G.

Telefonul mobil duce la scăderea cu 18% a calităţii spermei
Deşi senzaţia de greaţă nu e una tocmai plăcută, faptul că mobilele pot duce la pierderi de memorie e un lucru mult mai grav. Legătura dintre pierderea memoriei şi mobile a fost stabilită la un spital din Bristol după ce s-au efectuat anumite teste. Un grup format din mai mulţi voluntari a fost împărţit în două categorii. O jumătate a fost expusă timp îndelungat la radiaţii specifice mobilelor, iar ceilalţi nu au participat la iradiere. După aceea, toţi au fost rugaţi să rezolve anumite teste în urma cărora să se măsoare activitatea cerebrală.

Cei care au fost iradiaţi au scos cele mai proaste rezultate. Asta înseamnă, că expunerea la radiaţiile cu care funcţionează mobilele duce la pierderea memoriei şi la slăbirea atenţiei. O altă descoperire este un avertisment adresat, în exclusivitate, bărbaţilor. Cei care folosesc mobilul foarte mult, pot ajunge sterili. Cu alte cuvinte, microundele emise de telefon reduc numărul, motilitatea şi calitatea spermatozoizilor. Testele efectuate în SUA, pe 364 de bărbaţi, au arătat că cei care vorbeau mai mult de 4 ore pe zi la telefon aveau o calitate a spermei cu 18% mai redusă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment