Prin consumul de apă sau unele vegetale acvatice, care conţin cercări ai unor paraziţi eliminaţi în mediu de omul bolnav, se pot contracta:

a) fascioloza hepatică - Fascioloza hepatica, Distomum hepaticum.
b) fascioloza intestinală sau distomatoza intestinală.
c) bilharzioza intestinală sau schistosomiaza intestinală -agent Schistosoma mansoni.
d) bilharzioza vezicală sau schistosomiaza vezicală - agent Schistosoma hematoum.
e) bilharzioza arteriovenoasă sau bilharzioza - agent Schistosomiaza sinojaponeză.

Trebuie menţionat faptul că Schistosomiaza (Bilharzioza) se contractă îndeosebi prin pătrunderea cercarilor prin tegumente cu prilejul îmbăierilor sau trecerii prin apă cu picioarele goale.

Construcţia pe scară tot mai largă a lacurilor de acumulare şi de apă necesară industriei şi agriculturii au dus în ţările pe cale de dezvoltare la creşterea populaţiei de moluşte, principalele gazde intermediare ale parazitului şi, în consecinţă, la creşterea incidenţei schistosomiazei.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment