Cauzele care pot provoca astmul, rinita, traheita sau sinuzita sunt prezente peste tot în aer (acarieni, mucegai, par de pisica…), propria locuinta fiind si ea un adevarat "furnizor" de alergieni, fara a mai lua în calcul substantele iritante ce provoaca alergii respiratorii.

Locuinta - o sursa de alergieni
In casa, fiecare camera ascunde "poluanti domestici": sufrageria- fum de tigara, covoare si mobila capitonata; bucataria si baia- mucegai, suspensii în aer si detergenti; dormitoarele-mochete si saltele ce "adapostesc" cu precadere acarieni. Acestea reprezinta cel mai periculos factor alergen din spatiul interior, înaintea parului de pisica, gândacilor de bucatarie si mucegaiului.

De fapt, proteinele continute de dejectiile acarienilor sunt responsabile de declansarea astmului, rinitelor si de aparitia eczemelor. Ei îsi gasesc adapost mai ales în saltele, somiere tapitate, mochete, covoare sau chiar… peruci. Nu este usor sa scapi de aceste mici bestii carora caldura si umiditatea le plac la nebunie. În schimb, detesta curentii de aer, deci nu ezitati sa aerisiti în fiecare zi.

Poluarea-o cauza a alergiilor respiratorii
Poluarea (fie ca e vorba de ozon, dioxid de sulf, azot sau alte particule) e extrem de toxica, mai ales pentru caile respiratorii, în special la astmatici. Efectele poluarii se pot resimti în sute de feluri. De exemplu, vegetalele agresate de un factor de poluare secreta mai mult polen (bine cunoscut alergen). Poluarea este de asemenea vinovata de unele afectiuni ale aparatului respirator, fiind responsabila, mai ales în metropole aglomerate, de îmbolnavirile de astm la minori.

Infuzia de trei frati patati este eficienta în tratamentul rinitelor, rinosinuzitelor, bronsitelor, astmului bronsic. Puneti o lingurita de planta uscata maruntita (eventual pulbere) în 200 ml apa clocotita. Acoperiti vasul pentru 15-20 de minute, dupa care strecurati. Beti 3 cani de ceai pe zi.

Pentru tratarea astmului bronsic puteti folosi:
Infuzia de narcise galbene: o lingurita de flori uscate (fara receptacul) maruntite, peste care turnati 200 ml apa clocotita. Lasati vasul acoperit 10 minute, apoi strecurati. Beti 1-2 cani de ceai pe zi.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment