Oamenii de stiinta specializati in zona arctica au depistat un nou efect al fenomenului de incalzire globala - topirea permafrostului, care aduce cu sine eliberarea metanului, gaz de 20 de ori mai nociv decat dioxidul de carbon.

Publicatia britanica "The Independent" a dat publicitatii informatia conform careia datele preliminarii ale testelor efectuate in regiunea arctica au evidentiat eliberarea masiva (milioane de tone) a unui gaz cu efect de sera. Fenomenul a survenit pe fondul cresterii tot mai accentuate a temperaturii din regiunea arctica, precum si al retragerii ghetii.

Depozitele subterane de metan ridica mari semne de intrebare expertilor, in conditiile in care acestia suspecteaza existenta unei posibile legaturi intre cresterea temperaturii globale si eliberarea cantitatilor uriase de gaz. In plus, aceste acumulari gazoase ar putea fi una dintre cauzele extinctiei in masa a unor specii de animale si plante.

Dupa ce au observat bule de aer iesind la suprafata apei, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca stratul de permafrost (portiune de sol aflata la temperatura egala sau mai mica decat cea de inghetare a apei, pentru mai mult de doi ani consecutiv) care ar fi trebuit sa impiedice emanarea gazelor, s-a topit, permitand astfel ca depozitele subterane de metan "sa rasufle".

Metanul, considerat a fi un gaz deosebit de daunator, se afla, de-acum inainte, pe lista principalilor vinovati in ceea ce priveste accelerarea incalzirii globale.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment