Afecţiunile care pot fi agravate de perturbările atmosferice sunt multiple, dar cele considerate prin excelenţă cu tropism meteoric sunt:

Bolile cardiovasculare. Schimbările vremii sporesc incidenţa accidentului vascular (infarct, ictus cerebral), a crizelor de angină pectorală, frecvenţa şi intensitatea puseelor de hipertensiune arterială. Numeroase studii populaţionale retrospective au evidenţiat că debutul infarctului de miocard a coincis, în 90% din cazuri, cu variaţiile intervenite în starea timpului. De asemenea, s-a observat o agravare a anginei pectorale prin creşterea intensităţii durerilor precordiale şi a frecvenţei crizelor în timpul perturbărilor atmosferice eu invazii de fronturi reci.

Boala ulceroasă. Crizele dureroase în ulcerul gastric şi duodenal coincid adesea cu variaţiile meteorologice. Se mai consideră că agravarea stării bolnavului cu maladie ulceroasă, în lunile de primăvară şi toamnă, se datoreşte schimbărilor frecvente ale vremii din aceste perioade.

Afecţiunile reumatismale, în special formele cronice degenerative, reprezintă faze acute dureroase la schimbările de vreme, manifestate în special prin artalgii şi mialgii. Sunt agravate de asemenea artroza şi spondiloza.

Bolile sau tulburările neuropsihice care au dovedit corelaţii meteorotrope sunt: nevrozele, psihozele, schizofrenia, epilepsia etc. Pentru aceste afecţiuni s-au constatat faze de exacerbare legate de perturbările atmosferice, precum şi apariţia mai frecventă a crizelor de epilepsie, eclampsie etc.

Cele mai multe observaţii s-au făcut asupra astmului bronşic, care prezintă recrudescenţe ale crizelor mai ales la trecerea fronturilor reci, scăderea rapidă a presiunii sau creşterea umidităţii. Perturbările meteorologice intense mai pot fi corelate şi cu crizele glaucomatoase, stările de spasmofilie, crizele dureroase, hepatice şi renale.

Vremea are influenţe şi asupra patologilor infecţioase, atât prin modificarea rezistenţei organismului, cât şi a agentului patogen. Catarurile acute respiratorii sunt mult mai frecvente în perioada de vreme instabilă, iar bronşita cronică este exacerbată în aceleaşi perioade.

Cu toate că există numeroase date care demonstrează efectul agravant al factorilor meteorologici pentru unele afecţiuni, interpretarea lor trebuie făcută cu multă prudenţă, deoarece evidenţierea legăturii cauzale directe între acestea rămâne deficitară.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment