Acţiunea prelungită a razelor solare calorice (razele infraroşii) asupra capului descoperit, produce o congestie a învelişurilor creierului, însoţită şi de alte simptome generale care se numeşte insolaţie. Riscul de a face o insolaţie este mai mare la persoanele neantrenate la căldura solară, la cele neprotejate de păr şi la copiii mici.

După câteva ore de la expunerea la soare, apare o durere de cap, puternică, ameţeli. Pielea capului şi a feţei este roşie, congestionată, fierbinte. Unele persoane au greţuri, vărsături; pulsul, respiraţia şi temperatura corpului crescute.

Deseori aceste simptome se însoţesc şi de arsuri solare de diferite grade. Dacă acţiunea razelor solare a fost mai îndelungată, omul îşi poate pierde cunoştinţa.

Primul ajutor. La primele semne de insolaţie persoana respectivă se transportă la umbră sau într-o încăpere aerisită unde se culcă cu capul mai sus decât restul corpului, pentru a favoriza descongestionarea creierului de sânge. Apoi se descheie la gât şi la piept şi i se pun comprese cu apă rece pe cap, frunte, faţă şi piept. Dacă avem, se pune o pungă cu gheaţă pe cap.

În lipsa apei reci, cu un evantai improvizat i se va răcori capul şi pieptul. Pentru durerile de cap se poate folosi orice antinevralgic. Dacă victima are febră peste 38°C i se pot face împachetări cu cearşafuri umede. În continuare i se dă accidentatului să bea câte puţin şi des, apă, sucuri răcoritoare, nu prea reci. Se interzic băuturile alcoolice care favorizează congestia creierului.

Bolnavul va sta în repaus, la adăpost de razele solare, timp de 24 ore. În cazul când simptomele se agravează şi victima îşi pierde cunoştinţa, se va transporta la spital.

Acoperirea capului cu o pălărie de paie, cu prosopul sau batista ori utilizarea umbrelei, nu numai pe plajă, la mare, ci chiar şi la munte, previne insolaţia. Acelaşi lucru trebuie să-l facă şi persoanele care călătoresc în mijloace auto descoperite, deoarece curentul de aer produce o răcire înşelătoare a capului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment