Terapia cu ajutorul razelor solare are efecte benefice asupra organismului, reechilibrându-l metabolic și hormonal.

Privarea organismului de lumina naturală este fundamental greșită, pentru că împiedică organismul să-și sintetizeze vitamina D. Aceasta are proprietățile anti-oxidante ale unei vitamine, însă joaca și rolul unu adevărat hormon, pentru că intervine în metabolismul calciului și fosforului. Vitamina D stimulează absorbția intestinală a calciului și reabsorbția sa renală.

Limitarea expunerii corpului la soare scade concentrația vitaminei D din organism și produce efectele carenței de vitamina D, în special rahitismul la copii și osteomalacia în cazul adulților.

Numeroase studii semnalează un alt pericol la care ne expunem dacă nu avem suficientă vitamina D. Datorită efectelor sale puternic antioxidante, vitamina D are un mare potențial anticarcinogen, prevenind formarea și dezvoltarea celulelor tumorale și deci a cancerului.

Este cunoscut faptul că expunerea corectă la soare stimulează sinteza de vitamina D, un puternic protector împotriva multor tipuri de cancer, inclusiv melanomul.

Alimentația bogată în vitamina D poate compensa doar într-o mică măsură lipsa expunerii solare. Produse alimentare care conțin vitamina D sunt somonul și uleiul din ficat de cod.

Lunile de vară reprezintă cea mai bună ocazie pentru a ne forma rezervele de vitamina D, în condițiile în care, în perioada din octombrie până în martie nu putem sintetiza vitamina D, din pricina lungimii de undă a radiațiilor ultraviolete de tip B. În această perioadă este importantă suplimentarea cu diferite produse ce conțin vitamina D precum alimentele fortifiate.
Yandex