Indiferent de culoare, utilizarea ochelarilor de soare atât pe timpul verii, cât și pe timpul iernii este obligatorie pentru sănătatea ochilor. Specialiștii ne atenționează ca expunerea îndelungată la razele solare poate provoca afecțiuni oftalmologice grave.

Una dintre problemele care apar din cauza ultravioletelor este arsura corneei, afecțiune gravă cunoscută sub denumirea de cheratită. Aceasta se manifestă prin dureri puternice, înroșire a ochilor, lăcrimare și fotofobie.

Conjunctiva, membrana care învelește ochiul, poate dezvolta afecțiuni degenerative în timp. Absența protecției împotriva razelor UV creste și riscul de apariție a cataractei. Totodată, mai pot apărea retinopatiile solare și arsurile maculare, afecțiuni grave care duc la defecte de vedere permanente.

Ochelarii de soare au și un rol de protecție împotriva prafului, a vântului, precum și a microtraumatismelor. Cele mai bune sunt, în eventualitatea unor accidente, lentilele din plastic și policarbonat.

Oftalmologii susțin că lentilele verzi absorb cel mai bine radiațiile ultraviolete, iar cele albastre filtrează eficient razele infraroșii.

Lentilele galbene au calitatea de a mari contrastul, fiind indicate mai ales pentru șoferi. Pentru miopie, la dioptrii cu minus, sunt recomandate lentilele maro deschis, iar pentru hipermetropie, dioptrii cu plus, sunt eficiente lentilele verzi. Șoferii și pescarii pot utiliza lentilele polarizate, care fac să dispară luciul dat de reflexia luminii solare.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment